Viceprimar al Devei, vizat în dosarul de evaziune în care este cercetat și șeful BCCO Alba
Viceprimarul Devei Ovidiu Moș (PSD) ar fi vizat și el în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere în care este cercetat șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, afirmă surse judiciare, precizând că în dosar ar mai fi implicați doi polițiști și mai mulți oameni de afaceri.
Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat și viceprimarul Devei Ovidiu Moș (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că nu știe nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală și că acesta se află, în prezent, într-o delegație la București, la Ministerul Educației.
Potrivit surselor judiciare citate, în acest dosar de evaziune fiscală ar fi vizate în total zece persoane, între care directorul unei sucursale bancare, mai mulți oameni de afaceri din județul Hunedoara, precum și doi polițiști – un subcomisar de la BCCO Alba Iulia și un lucrător de la Crimă Organizată Deva.
Procurorii DIICOT fac, miercuri, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba-Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire șase persoane, membri ai unei grupări infracționale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziția administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidențelor, documentele și bunurilor de patrimoniu.
Cel puțin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul perchezițiilor, se preciza într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineață de DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiții, asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, au înființat și folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operațiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere (solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).
Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului.
De asemenea, învinuiții și-ar fi însușit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăților comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.
În această cauză a fost începută urmărirea penală și împotriva comisarului șef Traian Berbeceanu, șeful BCCO Alba-Iulia, pentru sprijinirea grupului infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.
Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba-Iulia a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
„Totodată, se reține că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuțiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracționale organizate nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens, precum și că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat. Același lucrător de poliție nu a consemnat în declarația de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, potrivit procurorilor DIICOT.
În aceeași cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziții domiciliare într-un dosar, l-a anunțat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.
Comisarul-șef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, structură cu atribuții în județele Alba, Hunedoara și Sibiu.
În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliția Română, titlul de „Polițistul anului” la categoria „Combaterea Criminalității Organizate”.
Potrivit ultimei sale declarații de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafață de 78 de metri pătrați, cumpărat în 2001.
El mai menționează în declarația de avere trei mașini – un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deținut de soția sa și cumpărat în 2004 și o remorcă auto, cumpărată în 2011.
În declarația de avere, Berbeceanu mai menționează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 și scadent în 2035.
La rubrica „venituri”, el precizează un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR și un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obținut de soția sa din salariul de la ISJ Hunedoara.
Traian Bebeceanu este căsătorit, are un copil și locuiește în Deva.