Prima pagină » Știri » Victimele din Club Colectiv, comemorate la 5 ani de la tragedie (FOTO EXCLUSIV)

Victimele din Club Colectiv, comemorate la 5 ani de la tragedie (FOTO EXCLUSIV)

Astăzi, se împlinesc cinci ani de la tragedia din Club Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 65 de oameni. Atunci, pe 30 octombrie 2015, clubul a ars din cauza unui foc de artificii folosit în timpul concertului trupei „Goodbye to Gravity”, care își lansa un nou album.

Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei se aflau mulți tineri, artişti, fotografi, jurnalişti, elevi olimpici şi studenţi, scrie Antena 3.

Supraviețuitorii și părinții tinerilor care s-au stins nu au uitat niciun moment scurs de atunci, mergând și în această seară la locul tragediei pentru a aprinde o lumânare, să se roage și să țină un moment de reculegere.

Victimele din Club Colectiv, comemorate la 5 ani de la tragedie

 

Totodată, aceștia sunt revoltați că nu există niciun vinovat pedepsit, deși sunt unele condamnări în acest caz, dar deciziile nu sunt definitive.

De altfel, tot în această seară, a fost organizat un lanț uman, între clubul Colectiv şi Curtea de Apel, acolo unde se judecă apelul victimelor.

Lanț uman, între clubul Colectiv şi Curtea de Apel

 

Președintele Klaus Iohannis a omagiat, astăzi, victimele din Colectiv și a ținut un moment de reculegere. Mai mult, tot astăzi, a promulgat legea prin care statul român va deconta pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv. De asemenea, data de 30 octombrie a fost decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Președintele Klaus Iohannis a omagiat, astăzi, victimele din Colectiv

Tinerii vorbesc despre Colectiv la cinci ani de la tragedie: „Și acum simt mirosul de carne arsă / România e nepregătită pentru un alt dezastru” (EXCLUSIV)

Tinerii cred că România nu s-a schimbat prea mult la cinci ani distanță de la tragedia Colectiv. Pentru alții există speranța că după o astfel de tragedie, lucrurile n-au cum să rămână la fel. În același timp, ei privesc cu ochi sceptici sistemul de sănătate care își dovedește limita și în actuala pandemie.

Lecțiile desprinse din Colectiv nu au fost însușite de guvernanți pentru a crea un sistem de sănătate stabill și performant.

GÂNDUL.RO a vorbit cu cinci tineri cu profesii diferite, care activează în domenii variate, încercând să refigureze un tablou a ceea ce a înseamnă și a însemnat episodul Colectiv.

5 ani de la Colectiv. Povestea unei supraviețuitoare care a ajuns în Belgia cu nouă infecții nosocomiale: „Era ca într-un film cu zombie. Oamenii erau negri ca tăciunele” (EXCLUSIV)

La cinci ani de la tragedia Colectiv, care a ţintuit-o luni în șir pe un pat de spital, Adina Apostol spune că în România nu s-a schimbat nimic.

Nu putem spune că s-a schimbat mare lucru. Am obosit să le transmit mesaje autorităților, oricum nu ne bagă nimeni în seamă. Trebuie lucrat foarte mult la sistemul de sănătate publică”, afirmă tânăra, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv, într-un interviu pentru GÂNDUL.RO.

Spitalul pentru Adina a devenit o a doua casă: România, Belgia, Suedia. Au urmat operații cu zeciile. „Nici nu îmi mai amintesc numărul lor”, spune tânăra.

În noaptea de 30 decembrie 20215, Adina a mers în Colectiv împreună cu o prietenă. Era lângă ba,r atunci când flama a încolțit stâlpul învelit de burete din apropierea scenei.

Îmi amintesc că era 22 și ceva. Nu am ajuns cu mult timp înainte să ardă stâlpul. Eram în zona barului și vorbeam cu prietena mea. Eram aproape de ieșire. M-am blocat undeva la mijlocul containerului și m-am ars foarte tare pe mâini pentru că încercam să ajung spre ușă, să mă agăț de tocul ușii. Când a venit flacăra am avut mâinile întinse și apoi mi le-am pus în cap. Am fost împinsă de mulțime și am căzut la pământ. Acela a fost unul dintre momentele mele norocoase. Atunci am leșinat din cauza durerii. Am iahalat fum, am avut plămânii arși. Am întins mâinile afară și am simțit aer rece. Am avut norocul că un băiat m-a tras de mâini și m-a scos afară”, povestește Adina Apostol, la cinci ani de la Tragedia Colectiv.

Mărturiile zguduitoare ale comisarului care a strâns probele din cenușa de la Colectiv: „Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc. Pe ecranul telefoanelor vedeai cum sună mama, tata” (EXCLUSIV)

30 octombrie 2015. Ziua care în urmă cu cinci ani a schimbat România pentru totdeauna. Jumătate de deceniu s-a scurs deja de la tragedia care continuă să fie o rană deschisă pentru România: COLECTIV.

Un cuvânt greu de pronunțat astăzi care a scos în stradă românii cu miile. Atunci, mulțimea furioasă a strigat pentru prima dată: „Corupția ucide”.

Guvernul Ponta a picat la presiunea străzii. 64 dintre ei nu au supraviețuit flăcărilor și substanțelor nocive inhalate. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață: supraviețuitori, părinți, frați, surori, medici, polițiști, asistene, prieteni, pompieri.

Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc și mai ales atâția tineri” este mărturia lui Florian Eniță, cel care a coordonat cercetarea la fața locului în tragedia Colectiv.

Fostul comisar-șef de la Serviciul Omoruri a vorbit în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO despre cea mai grea cercetare din cariera sa: fără lumină naturală, cu ajutorul unor generatoare electrice, polițiștii de la Omoruri au adunat săptămâni întregi obiecte și probe din incendiul de la Fabrica Pionierul.

Nu știam că este inițial clubul Colectiv. Au dat la știri și faptul că sunt două cadavre. În momentul acela Parchetul de lângă Tribunalul București a hotărât să preia dosarul și noi toți de la serviciul omoruri am fost alarmați. Am ajuns acolo fiecare cu ce a putut. Când am ajuns curtea era plină de ambulanțe, de autospeciale. A trebuit să-i lăsăm să-și facă datoria. Nu aveam cu ce să-i ajutăm, nu eram echipați pentru așa ceva. Ambulanțele au acordat primul ajutor, i-au luat pe cei răniți și transportat la spital. La fața locului am aflat că sunt 26 de cadavrele. Erau așezate într-o hală alăturată. Încă o persoană a decedat în drum spre spital. Au fost 27 de decese în noaptea aceea”, își amintește comisarul Florian Eniță.

FOTO: Alexandra Pandrea (GÂNDUL) & Mihai Pop

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și