Victimele Holocaustului, comemorate în toată țara
Â
Miniștri, ambasadori și reprezentanți ai comunității evreiești au participat, astăzi, la slujba de comemorare a victimelor Holocaustului, organizată la Templul Coral din Capitală, de Federația Comunității Evreiești din România în colaborare cu Institutul Național pentru studierea Holocaustului.
La Templul Coral, primul lăcaș al cultului mozaic din România, s-au strans de dimineață ambasadori ai SUA, Israel, Franța, Ungaria, Ucraina, Rusia, Japonia, consilierul de stat Bogdan Tătaru Cazaban, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, cel al Culturii și Cultelor Adrian Iorgulescu și reprezentanți ai comunității rome.
Comemorarea victimelor Holocaustului a început cu o rugăciune in memoriam pentru odihnirea evreilor uciși de fasciști.
Vicepreședintele Asociației Evreilor Români Victime ale Holocaustului, Liviu Beris, și-a adus aminte cum în urmă cu exact 66 de ani, pe când avea 14 ani, "mărșăluia într-un convoi al morții care șerpuia pe drumurile Basarabiei". "Văd oameni împușcați pentru că rămâneau în urmă, nou-născuții care mureau pentru că nu aveau ce mânca, văd foamea, o văd și o simt acum. În societatea noastră există negaționșiștii care încearcă să ne mai omoare, de aceea există pericolul ca fiara să reapară", a spus supraviețuitorul din Transnistria.
Â
Potrivit directorului Memorialului Holocaustului de la Washington, Radu Ioanid, în urmă cu 66 de ani, peste 90 de mii de evrei din Bucovina și peste 56 de mii de evrei din Basarabia erau aruncați peste Nistru. Tot
Pe 9 octombrie se comemorează în România jertfa evreilor, cele șase milioane de evrei uciși în toată lumea de fasciști și de colaboratorii lor. Astfel, sunt organizate în toată țara sunt organizate acțiuni de comemorarea a victimelor Holocaustului precum simpozioane, expoziții de fotografie, proiecții, comemorări în cimitirele evreiești.