Victimele inconștienței: un copil mort, iar alți șase grav răniți, după ce s-au electrocutat

Publicat: 23 04. 2014, 17:29
Actualizat: 10 02. 2019, 17:28

„Ne confruntăm cu o situație fără precedent: tot mai mulți copii se distrează urcându-se pe tren. Dacă până acum aveam câteva cazuri pe an, în ultimele două săptămâni am avut șapte astfel de cazuri, între care un copil decedat după ce s-a electrocutat și a căzut de pe tren, suferind multiple fracturi și traumatisme. Frecvent, aceste situații de gravitate extremă, care pun viața în pericol, afectează mai ales băieții de vârstă școlară și se soldează cu leziuni masive de arsură, precum și cu traumatisme asociate. Cred că avem nevoie de o campanie națională de conștientizare a pericolului la care sunt expuși copiii urcând pe tren”, a mai spus medicul Raluca Alexandru.

Trei copii au ajuns la „Grigore Alexandrescu”, în Săptămâna Mare, după ce s-au eletrocutat pe tren, iar din duminica Paștilor, zilnic, la același spital au fost aduși copii cu suferințe grave având aceeași cauză. Între aceștia, doi copii de zece și 11 ani, care s-au electrocutat în timp ce se aflau într-o gară din județul Caraș-Severin și au suferit arsuri grave.

„Copilul care a decedat avea 15 ani. Părinții trebuie să le spună copiilor că și dacă nu pun mâna pe fire, fiind mai înalți, fac arc electric. Cei mai mulți, însă, sunt electrocutați, iar arsurile sunt foarte grave. Apoi, mulți suferă politraumatisme, fracturi, fiind aruncați de pe vagon. Anual, aveam între șase și 10 copii cu astfel de probleme medicale. Severitatea leziunilor provocate de arsuri va impune un parcurs terapeutic îndelungat, cu intervenții chirurgicale seriate și tratament general susținut de reechilibrare hidroelectrolitică, susținere metabolică, hematologică și imună”, a adăugat medicul.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la „Grigore Alexandrescu”, în special în sezonul cald, copiii de vârstă școlară sunt victime a numeroase accidente prin electrocutare, în zona triajelor de cale ferată și a liniilor de înaltă tensiune.