Victor Atanase Stănculescu, eliberat din penitenciar
Astfel, în ședință publică, instanța a admis „contestația declarată de petentul Stănculescu Victor Atanase împotriva sentinței penale nr.962 din data de 24.03.2014 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosarul penal nr. 5697/4/2014. Desființează sentința atacată și, rejudecând cauza : În temeiul art. art.587 alin.3 din Noul Cod de procedură penală, admite propunerea de liberare condiționată privind pe condamnatul Stănculescu Victor Atanase . Dispune liberarea condiționată a condamnatului Stănculescu Victor Atanase din executarea pedeapsei de 15 ani de închisoare aplicată prin sentința penală nr.250 / 2007 pronunțată de către Tribunalul Militar Teritorial București . Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Stănculescu Victor Atanase de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.1 / 2008, mandat emis în baza sentinței penale nr.250 / 2007 pronunțată de către Tribunalul Militar Teritorial București, dacă nu este reținut, arestat preventiv sau deținut în altă cauză. În baza art. 275 alin. (3) din Noul Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat pe fondul cauzei rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (3) din Noul Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat în prezenta contestație rămân în sarcina statului. Fără cale de atac”.
Victor Atanasie Stănculescu (86 de ani) a executat deja o treime din pedeapsa de 15 ani primită de acesta în dosarul Revoluției de la Timișoara.
În 16 octombrie 2008, el a fost condamnat, alături de Mihai Chițac, de judecătorii instanței supreme la câte 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției, pentru omor deosebit de grav. Cei doi au fost încarcerați în aceeași zi, la scurt timp foștii generali formulând cereri în instanță de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.
Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat pentru a se trata, însă a fost reîncarcerat după ce a fost filmat ieșind dintr-un cazino din centrul Bucureștiului. Mihai Chițac însă a murit în 1 noiembrie 2010, în locuința sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.
Alte cereri de întrerupere și de revizuire ale pedepsei au fost respinse de instanță, motiv pentru care Victor Atanasie Stănculescu a trimis inclusiv o cerere de grațiere la Președinție, dar Ministerul Justiției a primit aviz negativ.