Prima pagină » Știri » Victor Ciorbea: Voi candida pentru funcția de Avocat al Poporului, m-am retras de la ASF

Victor Ciorbea: Voi candida pentru funcția de Avocat al Poporului, m-am retras de la ASF

Victor Ciorbea: Voi candida pentru funcția de Avocat al Poporului, m-am retras de la ASF
Victor Ciorbea a renunțat la ASF și va candida la funcția de Avocat al Poporului

„Voi candida pentru funcția de Avocat al Poporului și am notificat atât Parlamentul, cât și ASF cu privire la retragerea mea din Consiliul Autorității”, a spus Ciorbea.

PSD îl susține pe Victor Ciorbea pentru funcția de Avocat al Poporului, au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat recent numirea lui Mișu Negrițoiu în funcția de președinte, membru executiv al Consiliului ASF și a lui Victor Ciorbea în funcția de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Numirile în funcție au fost făcute pe durata rămasă a mandatului și se aplică de la 1 mai 2014.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Parlamentarii PDL au părăsit ședința în semn de protest față de nominalizarea lui Ciorbea. De altfel, PDL a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu această numire, CC urmând să ia în discuție sesizarea în 30 aprilie.

Victor Ciorbea a fost ales în 2012 senator în colegiul uninominal 7 din Circumscripția electorală nr.42 București din partea USL, el fiind membru al PNL. Ciorbea și-a anunțat, marți, demisia din Senat, după ce a fost ales în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Președintele Traian Băsescu a trimis, la finele lunii februarie, o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, în care le cere să demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizând că nu este justificată prelungirea unei situații de interimat.

Parlamentul a constatat, în 20 decembrie 2013, demisia lui Anastasiu Crișu din funcția de Avocat al Poporului și a decis, cu 361 de voturi „pentru” și 25 de voturi „împotrivă”, ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncți, să preia interimar conducerea acestei instituții.

Avocatul Poporului, Anastasiu Crișu, și-a înaintat demisia în 19 decembrie 2013. „A dorit să mulțumească pentru încredere și pentru faptul – între altele – că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influență, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut să atace nicio ordonanță (…) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natură personală, așa cum sunt consemnate oficial și în cererea de demisie”, a spus președintele Senatului, Crin Antonescu, întrebat despre motivele demisiei lui Crișu.

Grupurile parlamentare PDL din Camera Deputaților și Senat și Grupul parlamentar PPDD din Camera Deputaților au formulat, în 27 decembrie 2013, o sesizare referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii privind încetarea mandatului Avocatului Poporului și preluarea atribuțiilor acestei funcții de către un adjunct al Avocatului Poporului, respectiv Ecaterina Teodorescu.

Judecătorii Curții Constituționale au decis, în 22 ianuarie, că numirea Ecaterinei Teodorescu în funcția de Avocat al Poporului, în urma demisiei lui Anastasiu Crișu, este constituțională.

Autor

Citește și