Prima pagină » Știri » Victor Negrescu: România, pregătită să gestioneze Președinția Consiliului Uniunii Europene

Victor Negrescu: România, pregătită să gestioneze Președinția Consiliului Uniunii Europene

Victor Negrescu: România, pregătită să gestioneze Președinția Consiliului Uniunii Europene
Detalii pe gândul

„Este vorba despre continuitate. Nu cred că este vorba despre un ministru aici, ci despre capacitatea statului de a fi coerent. La întâlnirea de astăzi (luni – n.r.) am participat împreună cu colegi de la Ministerul Afacerilor Externe, care au capacitatea de a duce lucrurile înainte. Pentru noi semnalul a fost unul important, de a da garanția cetățenilor că, indiferent de aceste schimbări, suntem pregătiți să gestionăm această președinție. Și suntem pregătiți să o gestionăm”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, întrebat cum decurg negocierile în condițiile în care nu se știe dacă se va regăsi în componența viitorului Executiv de la București.

El a precizat că la reuniunea Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România – Finlanda – Croația, la care au participat reprezentanții Finlandei și Croației, Kare Yrjo Halonen și Andreja Metelko-Zgombic, a fost prezent pentru puțin timp și premierul interimar, Mihai Fifor.

„Prezența premierului interimar la reuniunea noastră pentru a ne saluta și a schimba câteva cuvinte a fost exemplul clar că înțelegem importanța acestui moment și importanța acestui moment este înțeleasă de toată lumea, de toți actorii și de toate partidele. Înțelegem cu toții miza și vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că pregătirile nu vor fi afectate de aceste schimbări politice”, a adăugat Negrescu.

El a mai precizat că, în cursul zilei, vor urma întâlniri cu reprezentanții Parlamentului, dar și cu cei ai Administrației Prezidențiale.

Reprezentanții României, Finlandei și Croației s-au reunit, luni, la Palatul Victoria pentru a discuta despre prioritățile comune pentru o perioadă de 18 luni.

Statele membre care dețin Președinția Consiliului UE lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri”.

Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.

 

 

Citește și