Premierul Victor Ponta a primit, vineri, din partea Mitropolitului Clujului, IPS Andrei, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea Campusului Teologic „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca.
Premierul Victor Ponta a sosit, vineri, în jurul orei 11.30, la Campusul Teologic „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, pentru ceremonia de inaugurare a proiectului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Premierul a venit însoțit de vicepreședinții PSD Ilie Sârbu și Ioan Rus, fiind întâmpinat de către prefectul Ioan Gheorghe Vușcan, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și parlamentari PSD de Cluj.
Victor Ponta a asistat la finalul slujbei de Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă.
La finalul slujbei, Victor Ponta a primit din partea IPS Andrei cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea campusului, care este inaugurat de către premier.
De asemenea, IPS Andrei a acordat diplome mai multor oficialități, printre care s-au numărat fostul ministru de Interne Ioan Rus, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vușcan, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, primarul municipiului, Emi Boc, și fostul primar Sorin Apostu, aceștia doi nefiind prezenți la ceremonie, precum și unor parlamentari de Cluj.
Pe trotuarul din fața Facultății de Teologie Ortodoxă, Victor Ponta este așteptat de un grup de protestatari față de proiectul minier de la Roșia Montană și exploatării gazelor de șist.
În cadrul manifestărilor organizate, Victor Ponta va vizita și clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”.
Lucrările la Campusul Teologic „Nicolae Ivan” au început în 23 mai 2011, investiția ridicându-se la 16 milioane de lei. Campusul cuprinde noua clădire a Facultății de Teologie Ortodoxă, cea mai modernă din țară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă cu o capacitate de 350 de locuri, și urmează să mai fie construite două cămine pentru studenți cu o capacitate de 250 de locuri.
Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătrați oferit de Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria fostului episcop Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului după Unirea din 1918 și a primei Academii Teologice Ortodoxe.