Prima pagină » Știri » Victor Ponta, audiat la DNA în dosarul în care este urmărit penal: „Am plătit cu 2.000 de lei în plus taxe. Nu îi mai cer înapoi”

Victor Ponta, audiat la DNA în dosarul în care este urmărit penal: „Am plătit cu 2.000 de lei în plus taxe. Nu îi mai cer înapoi”

Premierul Victor Ponta a venit la DNA, miercuri, pentru a fi audiat în dosarul "Turceni-Rovinari", în care este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

Victor Ponta a declarat la ieșirea de la DNA, unde a stat 15 minute, că a primit o copie a expertizei financiar-contabile dispuse în dosarul în care este urmărit penal, din care rezultă că a plătit cu 2.000 de lei în plus taxe, precizând că va reveni să dea declarații când îl cheamă procurorul.

Premierul Victor Ponta a stat în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) aproximativ 15 minute, el spunând la ieșire că procurorul i-a dat o copie a expertizei financiar-contabile făcute în dosarul „Turceni-Rovinari”, din care rezultă că ar fi platit cu 2.000 de lei în plus taxe, adăugând: „Nu-i mai cer de la statul român”.

Întrebat când va da declarații în dosarul în care este inculpat pentru fapte pe care le-ar fi comis când era avocat, Ponta a spus că se va prezenta când îl cheamă procurorul, cu avocat.

Întrebat dacă s-a întâlnit, miercuri, cu președintele Klaus Iohannis, așa cum a anunțat Administrația Prezidențială, Victor Ponta a spus: „Politica în altă parte”.

Victor Ponta a fost citat să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul „Turceni-Rovinari”, în care a fost pus sub inculpare, premierul declarând, înainte să intre în sediul DNA, că este gata expertiza financiar-contabilă dispusă în cauză.

Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă va da miercuri o declarație la DNA, dar și dacă își va da demisia de la șefia Guvernului, însă nu a răspuns la niciuna dintre întrebări.

În momentul în care Ponta a coborât din mașina cu care a venit la DNA, un bărbat a scandat „Dați-vă demisia! Cu televizorul, ați mințit poporul”, premierul spunând: „Cu televizorul, da… Cine-s oamenii?”.

De la DNA, premierul Victor Ponta va merge la Palatul Victoria, miercuri, de la ora 12.00, fiind programată prima ședință de Guvern după trei săptămâni de vacanță.

Primul ministru a fost și în 13 iulie la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, el declarând atunci că nu a fost audiat și că va revenit pentru a da declarații în luna august, după ce va fi gata expertiza financiar-contabilă dispusă în dosarul în care este urmărit penal.

Direcția Națională Anticorupție arăta atunci că, în dosarul „Turceni-Rovinari”, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de „inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor”.

De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ale lui Victor Ponta.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii vor identifica bunurile mobile și imobile ale lui Ponta, respectiv conturi bancare, alte obiecte de valoare sau apartamente, pentru a putea pune sechestru pe o parte a acestora, până la concurența sumei constatate ca prejudiciu în dosarul în care este anchetat.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni – Rovinari și ar fi fost săvârșite în perioada în care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia și pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în țară în 8 iulie, după o absență de aproape o lună. În perioada de absență a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, iar Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

La cinci zile după ce s-a întors în țară, Ponta a anunțat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democrați și postată duminică seara pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcție de conducere” în PSD, până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție. Ponta mai spunea că, dacă nu va avea nicio soluție în justiție, care să îi justifice nevinovăția, „până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcție și va „lupta din simpla și onoranta calitate de membru de partid”.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură și cea a lui Dan Șova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Șova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, spun procurorii anticorupție.

Procurorii DNA susțin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. Firma lui Dan Șova i-ar fi cumpărat premierului și un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

În același dosar, senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Citește și