Victor Ponta, audiat la DNA Oradea
Victor Ponta, care a ajuns, marți dimineață, la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat în dosarul lui Mircea Govor, arestat pentru fapte de corupție, a părăsit sediul instituției după aproximativ o oră și jumătate.
La ieșirea de la DNA Oradea, Ponta a declarat că a fost chemat în calitate de martor.
Întrebat dacă l-a ajutat pe Ovidiu Silaghi să scape de închisoare, Ponta a răspuns: „Pot eu să scap pe cineva?”.
Victor Ponta a ajuns la sediul DNA Oradea în jurul orei 9.40, surse judiciare declarând că el este audiat ca martor în dosarul în care președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, este acuzat de fapte de corupție.
Mircea Govor, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean, a fost arestat preventiv, în 23 decembrie, în dosarul în care este acuzat de șantaj și intervenții la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP).
Govor era, din 17 decembrie, în arest la domiciliu, în urma unei decizii luate de judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Decizia a fost însă contestată atât de Govor, cât și de procurorii DNA, ICCJ dispunând ulterior definitiv arestarea preventivă a lui Mircea Govor.
Govor este acuzat de procurorii DNA Oradea de folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracțiuni), șantaj în formă agravată (patru infracțiuni).
În același dosar, deputatul PSD Andrei Dolineaschi, la data faptelor secretar general al PSD Botoșani, este urmărit penal pentru două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În acest dosar a fost audiat la DNA și președintele PSD, Liviu Dragnea, în calitate de martor.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.
Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 – martie 2014, a intervenit pe lângă aceleași persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere ori de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată) sau să obțină o funcție de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.
În acest sens, susțin anchetatorii, Andrei Dolineaschi a solicitat și a obținut documente cu caracter confidențial de la persoane cu funcții de decizie în cadrul ANAF, ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor, a transmis solicitările președintelui PSD Satu Mare către factorii de decizie din cadrul ANAF și l-a pus pe Govor în legătură directă cu aceștia.
Procurorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența unei alte persoane, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.
Ulterior, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună, mai spun anchetatorii.
De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-se de funcțiile deținute și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare.
În cadrul anchetei s-a mai stabilit că în perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor, după ce, în cadrul unei conferințe de presă, i-a solicitat inspectorul șef al ITM Satu Mare să-și dea demisia, și-a folosit în acest sens autoritatea și influența deținute de calitatea de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, pe lângă prefectul județului, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la ITM, acțiune care a început în 23 iunie 2015.
În 17 noiembrie, procurorii DNA au făcut 16 percheziții în București și județele Ilfov, Satu Mare și Botoșani, într-o cauză penală privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2010 – 2015, fiind vizate și sediul ANAF și cel al Consiliului Județean Satu Mare.
În 2013, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Ovidiu Silaghi pentru trafic de influență, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.
Procurorii DNA arătau că în cursul anului 2012 Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.