Prima pagină » Știri » Victor Ponta, despre MAFIA RETROCEDĂRILOR: „1000 de samsari au primit 7 miliarde de lei. Despăgubire record de 128 milioane euro „

Victor Ponta, despre MAFIA RETROCEDĂRILOR: „1000 de samsari au primit 7 miliarde de lei. Despăgubire record de 128 milioane euro „

Victor Ponta, despre MAFIA RETROCEDĂRILOR:
Premierul Victor Ponta și-a prezentat noul proiect al legii privind retrocedările pentru care urmează să-și asume răspundere. Proiectul de lege prevede că restituirile în natură vor fi operate până în 2016. Despăgubirile bănești sunt eșalonate chiar și pentru cei care au deja decizii definitive. Inițial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase.

Premierul Victor Ponta și-a prezentat noul proiect al legii privind retrocedările pentru care urmează să-și asume răspundere. Proiectul de lege prevede că restituirile în natură vor fi operate până în 2016. Despăgubirile bănești sunt eșalonate chiar și pentru cei care au deja decizii definitive.

ROMÂNII AU TALENT, semifinala 2. Cine sunt cei 12 concurenți

Inițial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase. Acum, noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar îl poate obține din valorificarea drepturilor litigioase. În plus, statul nu va plăti în acest an nici un leu despăgubiri nici măcar pentru cei cu decizii definitive.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Mai jos, cele mai importante declarații ale premierului:

„Vreau să vă dau câteva exemple asupra modului în care s-a derulat procedura de restituire. Am să dau și câteva cifre despre problema restituirilor. Samsarii din România s-au îmbogăți în baza unei idei bune. 

În ultimii 20 de ani nu am reușit să rezolvăm acestă problemă. Există o povară de 8 miliarde euro a statului român. 

S-au dat despăgubiri în valoare de 5 miliarde de euro. Sunt solicitări de 8 miliarde. 

Dincolo de restituirile în natură au fost soluționate 27.000 dosare în acest moment volumul de noi cereri care trebuie soluționate este de aproape 200.000 de dosare. Din cele 27.000 de dosare doar în 13.000 s-au dat despăgubirile în restul dosarelor urmează să fie acordate despăgubirile. Din 2010 nu s-au mai dat despăgubiri. 

În 2010 au fost dată decizia pilot a CEDO. 

Adevărații propritari au fost mereu amânați astfel că au apărut cesionarii de drepturi litigioase. Ponderea foștilor proprietari care au primit despăgubiri este foarte mică. 

Practic în ultimii ani am reușit să rezolvăm problema usoară a propritarilor. 415 persoane au primit despăgubiri de 8 miliarde de persoane. 

75% din beneficiari au fost din afara României. 

Referitor la restituirile în natură: 9000 de clădiri au fost restituite în natură către proprietari dar în special către cesionarii de drepturi litigioase. În jur de 2000 erau clădiri publice. 

Au fost restituite 340.000 de hectare de terenuri în intravilan. Prin hotărâri date de autorități aceste terenuri au fost mutate în intravilan pentru ca despăgubirile să fie mai mari. 
 
Au fost restituite de 700.000 în extravilan și mai sunt decizii de punere în posesii în extravilan. 
 
Există cereri de retrocedare pentru clădiri importante precum clădirea Universității Babeș Bolyai. 
 
Ca exemple de retrocedări și eficență administrativă după cesionarea drepturilor litigioase.
 
Un fost propietar primește o evaluare pentru 20 de milioane de euro și după cinci zile în vinde cu 5 milioane. Un proprietar a primit despăgubiri de 400.000 euro pe hectar de teren agricol.  
 
Se achizitionează un dosar cu 1 milion de euro și se despăgubește cu 18 milioane de euro. Înițial propritarul de drept a vândut dreptul litigios cu 50.000 de dolari în final cei care au cumpărat au primit 58 milioane euro. 
 
Un alt caz este acela al unui proprietar care a vândut dreptul litigios cu 10.000 euro iar după trei luni samsarul a fost despăgubit 1,5 milioane euro. 
 
În mai puțin de o lună o persoană a primit despăgubiri de 128 milioane euro. 
 
Primăria Cluj-Napoca a bătut recordul de eficiență în cinci luni de la 100.000 euro s-a ajuns la 2 milioane euro. Evident drepturile litigioase au fost vândute. 
 
Soluția restituirilor corecte au fost discutate cu reprezentanții CEDO. 
 
Restituirile în natură nu se mai fac către cesionarii drepturilorilor litigioase. Despăgubirile în natură se acordă doar proprietarilor de drept. Parcurile și spațiile verzi nu se mai retrocedează în natură se vor da doar compensații. 
 
Pentru restituirea în natură se vor lua terenuri de la ADS. La institutele de cercetare nu se va retroceda numai în măsura în care aceste terenuri nu mai sunt folosite. 
 
Se vor acorda puncte de compensare nu se vor acorda sume direct pentru că orice sumă intră în deficitul public. Evalarea bunurilor se va face pe baza sistemului folosit în procedurile notariale. Schema de evlauare a notarilor este legală și aplicabilă. Criteriul subiectiv este eliminat.
 
Cu aceste puncte se vor putea achiziționa imobile și terenuri. 
 
În baza acestei legi nu se pot depune noi cereri de restituire. Pentru cele 14.000 de dosare care au primit decizii, banii vor fi dați din 2016. 
 
85% din profitul obținut de cesionari nu se mai recunoaște. Vrem să combatem prin acestă măsură acest fenomen. Acestă prevedere îi privește pe samsarii imobiliari. 
 
Orice alternativă care nu sancționează cesionarii, eventual un nou Fond Proprietatea, ideea de sancțiuni penale, toate aceste propuneri sunt inacceptabile sunt contra interesului public. Nu voi accepta asemenea sugestii din partea celor care au interese în ai proteja pe cesionari. 
 
Vreau să spun doar că procedura de adoptare se referă la celeritate la necesitate ca lgea să fie adoptată rapid. Termenul de la CEDO expiră pe 12 mai. Nu putem acoperi 8 miliarde de euro care ar intra în plată. Nimeni nu poate acoperi acestă sumă. 
 
Vrem să ne asumăm acestă lege pentru că acestă problemă nu a fost creată de acualele partide este o chestiune istorică. Toate partidele însă au adoptat legi privind retrocedările. Nu este vorba de responsabilitatea guvernului Ponta, a unei coaliții. Ori vrem toți ori nu vrem. 
 
Eu am responsabilitatea să dau o soluție corectă și sustenabilă.  ANRP și Ministerul Justiției vor prezenta o modalitate prin care să putem publica numele celor care au primit cele mai mari despăgubiri. 
 
Vreau să fac un apel către toate cultele. Am tot respectul și vreau să prezint în numele Guvernului toate scuzele pentru abuzurile la care au fost supuse toate cultele. Fac un apel către toate cultele să sprijine rezolvare a acestei probleme. Cultele trebuie să prezinte solidaritate. 
 
Cu tot respectul și solidaritatea față de cei care au suferita cum 70 de ani sper să prezinte aceeași solidaritate.
 
Miercuri, 17 aprilie, ne vom asuma răspunderea. Vrem ca până pe 12 mai să transmitem CEDO proiectul de lege.
 
Mă întreb de unde atâta generozitate în 2009, 2010. Legea nu plafonează acum despăgibirile, doar cesionarilor li se aplică un regim supllimentar.
 
Încurajăm restituirile în natură, licitațiile pe puncte și vrem să rămânem cu cât mai puține despăgubiri în bani. 
 
Inițial am vrut să pune în lege 20 de ani obligativitatea ca proprietarul de drept să nu schimbe utilitatea clădirilor insituții publice. Acum în lege a rămas 10 ani obligativitatea. 
 
Nici în ruptul capului nu renunț la difierențiarea dintre cesionar și propritar și nu renunț lșa termene. Dacă aș spune că restituim în cinci ani atunci ar fi nerealist. Realment nu putem să dăm în ficare an 2 mliarde de euro. În 8 ani de zile am dat 150 milioane euro restul fiind desigur despăgubiri la Fodul Proprietate. 
 
Voi fi atent și vigilent și le cer să îi mai lase pe cesionari. Cât au dus-o bine, au dus-o. 
 
Cred că dacă tăiem această uriașă afacere pentru samsari probabil nu o să fie atât de multe dosare”. 
 
George Băeșu, președinte ANRP: „Din cele 200.000 de dosare peste 60.000 sunt la ANRP. Legea ne permite acum să le respingem. Sunt multe care nu au documente. Credem că din cele 200.000 de dosare nu vor mai ajunge să fie propuse pentru evaluări și despăgubiri. Am fixat un termen de cinci ani să evaluăm aceste dosare”. 
 
 
 
 
 
 
 
Autor

Citește și