Prima pagină » Știri » Victor Ponta, la ICCJ, unde se judecă dosarul Turceni-Rovinari

Victor Ponta, la ICCJ, unde se judecă dosarul Turceni-Rovinari

Victor Ponta, la ICCJ, unde se judecă dosarul Turceni-Rovinari
Fostul premier Victor Ponta a venit la Înalta Curte de Casație și Justiție, vineri, fiind citat în dosarul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

Victor Ponta a intrat în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) fără să facă declarații cu privire la dosarul în care este judecat și în care vineri trebuie să spună dacă vrea să formuleze cereri și să ridice excepții înaintea începerii judecării cauzei aflate în prezent în Cameră preliminară.

Înaintea lui Victor Ponta, la ICCJ a venit și senatorul Dan Șova, citat și el, alături de ceilalți inculpați din dosarul Turceni-Rovinari.

Judecătorul a dispus de la primul termen în Cameră preliminară citarea, pentru 6 noiembrie, a inculpaților din dosarul Turceni-Rovinari, care să prezinte eventualele cereri, excepții sau obiecții în privința rechizitoriului procurilor Direcției Naționale Anticorupție.

În cazul în care avocații inculpaților din dosar au semnalat nereguli, le vor aduce în discuție la termenul de vineri, pentru ca acestea să fie aduse și la cunoștința procurorilor DNA, iar apoi soluționate, prin prisma normelor legale, de către judecătorul de Cameră preliminară.

În 21 septembrie, Judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a analizat, la primul termen din dosarul „Turceni-Rovinari”, măsurile asiguratorii și preventive dispuse de procurori.

În urma discuțiilor din dosar, care au avut loc cu ușile închise, judecătorul a decis ca senatorul Dan Șova să rămână cu măsura controlului judiciar și i-a respins cererea de ridicare a interdicției de a se apropia și a comunica, direct sau indirect, cu Victor Ponta, alături de care a fost trimis în judecată, în dosarul Turceni-Rovinari.

Fostul premier nu a fost prezent la termenul din 21 septembrie, de la ICCJ, el mergând atunci la ședința Comitetului Executiv al PSD, care discuta sprijinul pentru menținerea la guvernare cu Ponta premier. Victor Ponta spunea atunci că nu a fost citat pentru acel termen de la ICCJ.

Victor Ponta a anunțat, miercuri, că își depune mandatul, iar o zi mai târziu, președintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În 17 septembrie, la aproape trei luni și jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari și după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta” a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

În același dosar, Dan-Coman Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Șova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, și pe Laurențiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, și Laurențiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Citește și