Victor Ponta: „Pentru 232 firme dintr-un milion a fost suspendată activitatea, prigoana ANAF e o exagerare”
„Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării dintr-un milion de contribuabili, deci 232 în toată țara. Dacă, din cei 232, 150 probabil că meritau, la ceilalți vreau să nu existe abuzuri și vă rog, marți, să veniți cu modificarea așa cum am discutat-o și cu șeful ANAF, și cu Justiția, ca până la suma de 300 de lei să avem amendă foarte mare, adică să nu luăm din prima măsura cea mai dură și să fie o măsură care să-l ardă la buzunar pe cel care nu respectă legea”, a spus Ponta, joi, în ședința de guvern.
El a precizat că va susține în continuare acțiunile ANAF, deoarece este necesară combaterea evaziunii fiscale.
„Susțin în continuare – și îmi asum, sigur, și înjurăturile de rigoare – faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea și că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut și la nivelul de sus – și de asta avem încasări un miliard de euro în plus, că nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale – dar trebuie fiecare cetățean al României și fiecare firmă să-și plătească datoriile. Important este ca în această campanie pe care o susțin să nu existe abuzuri și exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală”, a afirmat premierul.
El a mai adăugat că efectele controalelor sunt „mai mult decât vizibile”, amintind că în primele trei luni ale acestui an a crescut numărul caselor de marcat cu 25%.
„Cei care plătesc în mod corect și dau bon au simțit creșterea vânzărilor. E o regulă care, chiar dacă la început creează anumite reacții. Nu vorbesc de campaniile evazioniștilor, care fac campanie la televizor ca să rămână evazioniști, eu vorbesc de cei care chiar au avut dreptate și pe care trebuie să-i protejăm”, a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferența de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeași zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.
Anunțul a fost făcut după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcției Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine și localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacșiș” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităților acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.
Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a fost invitat la următoarea ședință a Comisiei de Buget-Finanțe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro și „închide cofetării pentru 5 lei”.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că Fiscul lucrează ca pendulul, întrucât uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenția, și i-a sfătuit pe jurnaliști să întrebe la ANAF dacă o țară fără firme poate să funcționeze.
În replică, șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat agenției MEDIAFAX că o țară nu poate funcționa fără firme, la fel însă cum nu poate funcționa nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent.