Victor Ponta: România ar putea pierde 100 de milioane de euro anul acesta și alte 1,1 miliarde anul viitor
România pierde bani europeni, a declarat Victor Ponta luni dimineața, la Palatul Victoria. Mai exact, România ar putea pierde până la 100 de milioane de euro în 2012 și alte 1,1 miliarde de euro anul viitor în situația în care programul Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) ar fi suspendat, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a mai spus șeful Executivului.
Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăților aferente acestui program.
Premierul a anunțat că în urma unor misiuni de audit s-au constat grave nereguli în ceea ce privește implementarea programelor finanțate din bani europeni.
În 2010-2011 Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU a presupus o sumă de 2 miliarde de euro. Comisia Europeană a decontat circa 6% din valoarea celor 2.500 de contracte semnate și aprobate.
„S-au constatat pentru 2010-2011 grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, procentajele de risc și sistemul informatic. Spre exemplu, în urma unui control s-a constatat că au acces neautorizat la sistemul informatic circa 350 de persoane neautorizate”, a explicat premierul.
Ponta a mai subliniat că i s-au adus la cunoștință cazuri în care foarte multe persoane din zona publică, dar și din mediul privat au încasat nejustificat salarii între 3.500 și peste 10.000 de euro.
„Am auzit despre un salariu de 1.500 de euro pentru patru ore lucrate într-un program de dezvoltare a arhivării”, a precizat premierul.
Ponta a mai arătat că „suspendarea proiectelor poate duce la pierderea definitivă a unor sume importante care vor trebui acoperite din bugetul de stat pe 2013”.
Premierul a solicitat ministrului Afacerilor Europene Leonard Orban și ministrului Muncii Mariana Câmpeanu întocmirea unei evaluări și a unui plan de acțiune cu puncte și termene foarte clare. „Trebuie să dovedim Comisiei Europene că putem face o schimbare radicală”, a precizat Ponta.
Premierul a adăugat că este dispus să-și asume o restructurarea totală a autorităților de management, în ciuda faptului că procedurile de reacreditare sunt lungi și complicate. „Sper să nu fiu în situația de a lua această decizie radicală”, a mai declarat Ponta.