Victor Ponta: România își poate permite doar avioane de tip F-16 de ocazie

Publicat: 22 06. 2012, 17:07
Actualizat: 22 02. 2016, 19:22

România își poate permite să cumpere, deocamdată, doar avioane americane de tip F-16 de ocazie, din rațiuni care țin de constrângerile bugetare, afirmă premierul Victor Ponta, citat de AFP.

„Singura soluție care mi se pare realistă este să ne orientăm spre achiziționarea de avioane în uz. Două state sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia și Olanda”, a declarat Ponta.

Premierul a precizat că este de acord cu președintele Traian Băsescu privind o soluție de cumpărare a unor avioane împreună cu Bulgaria și Croația pentru obținerea de noi modele de tip F-16 la costuri reduse, de la armata americană, precizând însă că această opțiune pare „nerealistă”.

Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informații potrivit cărora intenționează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată să achiziționeze 15 avioane de tip F-16 de la Forțele aeriene olandeze. În afară de România, și alte țări și-au exprimat interesul față de achiziționarea unor vehicule, dar și piese de artilerie olandeze, precizează postul olandez de radio.

Însă nu este clar câți bani va obține Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră „excedentare”, notează aceeași sursă.

Ministerul olandez al Apărării trebuie să își suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliard de euro, potrivit postului. Instituția poartă negocieri preliminare cu un număr nedezvăluit de potențiali cumpărători, inclusiv Chile, care și-a manifestat interesul să achiziționeze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizează Radio Netherlands.

De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului olandez urmează să discute joi potențiala vânzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard către Indonezia. Ministerele olandeze ale Apărării și Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potențial contract, însă o majoritate parlamentară se opune tranzacției. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizează sursa citată.

Într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX la începutul lui aprilie, ambasadorul Olandei în România Matthijs van Bonzel confirma că „sunt mai multe părți interesate de aceste avioane” de tip F-16, atât state membre NATO, cât și din afara Alianței Nord-Atlantice, precizând că Olanda preferă să ofere „aceste aparate prețioase unui alt aliat din NATO”.

În același interviu, Matthijs van Bonzel afirma că „sunt multe subiecte în care avem aceeași opinie cu România”, menționând „politica privind Orientul Mijlociu”, „cooperarea în UE la consolidarea regulilor de drept și adoptarea măsurilor de consolidare a funcționării UE” și precizând că Bucureștiul și Haga au aceeași „poziție privind disciplina bugetară și măsurile economice și financiare în UE” și apreciind că „toate acestea sunt lucruri foarte importante”.