Victor Ponta spune că este tatăl noilor coduri penale. Pe cine a indicat premierul drept mama noii legi penale

Victor Ponta spune că este tatăl noilor coduri penale. Pe cine a indicat premierul drept mama noii legi penale
Publicat: 11/02/2014, 19:18
Actualizat: 04/09/2019, 23:11

Anul trecut, Alina Bica a semnat un document prin care solicita modificarea codurilor, șefa DIICOT fiind cea care în 2009 a coordonat scrierea celor două legi penale.

„Mă bucur să constat că noile coduri nu sunt chiar așa de rele așa cum se speriase multă lume. Mă bucur să o văd pe doamna procuror șef Bica pentru că de multe ori doar noi doi lucrăm la textul noilor coduri. Pentru că nimeni nu mai vrea să spună că a lucrat la coduri, trebuie să ne asumăm noi doi parternitatea codurilor. Sunt coduri moderne. Sunt instrumente bune cu care Poliția, Ministerul Public vor lucra și mai bine. Ca orice lucru nou sunt perfectibile”, a declarat Victor Ponta la bilanțul Poliției Române.

Noile Coduri au intrat în vigoare pe 1 februarie cu o serie de erori semnalate încă din 2013 de către Curtea Supremă, DNA și DIICOT. Cele trei instituții au identificat două mari probleme: una fiind micșorarea drastică a pedepselor pentru infracțiunile de înșelăciune de la 20 la un minim de cinci ani de închisoare cu executare, iar a doua fiind aceea că interceptările care se pot face doar în faza de urmărire penală astfel că suspecții vor fi anunțați.

După intrarea în vigoare a codurilor, Ponta a modificat prin ordonanță Codul de Procedură dând posibilitatea procurorilor să facă interceptări asupra unei persoane și în faza de urmărire penală in rem, adică fără să existe un suspect identificat. Experții consultați de gândul au arătat că modificarea făcută de guvern împing procurorii să comită „o șmecherie” care ar putea fi taxată de judecători și mai apoi la CEDO.

În Codul Penal au rămas însă pedepsele mici pentru infracțiunile de înșelăciune, fiind eliminată infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Pe vechiul cod pedepsele pentru înșelăciune mergeau și până la 20 de ani de închisoare. Acum pentru aceleași infracțiuni pedeapsa maximă este de cinci ani. Deja în dosare precum cel al senatorului Sebastian Ghiță sau în dosarul Transferurilor, judecătorii au constat că s-a împlinit prescripția, adică termenul maxim în care un individ putea fi anchetat și judecat. Cauza prescripției a fost exact modificarea în jos a pedepselor.

Cronologia Codurilor Penale și cine le-a scris

Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală au fost concepute în 2009 de Ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu. În 2009, titularul proiectului de lege, cea care se ocupă de redactarea acestei legi a fost Alina Bica, actualul șef al DIICOT. La conceperea codurilor a participat și o comisie de experți. Din această comisie a făcut parte și avocatul Marian Nazat, cel care de-a lungul timpului a apărat o serie de politicieni cu probleme penale precum Dan Voiculescu.

Codurile au ajuns în Parlament, unde a fost creată și o comisie specială. Această comisie a fost condusă de către Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte și Tudor Chiuariu, condamnat definitiv acum în dosarul Poșta Română, și fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupție.

În 2010, noile coduri au trecut de Parlament prin asumare, fiind asumate de guvernul Emil Boc. Președintele Traian Băsescu a declarat recent că își asumă promulgarea noilor coduri. Traian Băsescu a declarat că nu a fost sesizat de erorile din noile coduri. Afirmația președintelui este cel puțin bizară. Încă din 2009 a fost înființată coaliția „opriți codurile” formată din 22 de ONG-uri care au sesizat public neregulile din codurile penale. „Examinând, însă, noul Cod Penal observăm că partea cea mai mare a acestor infracțiuni nu a fost preluată. Rezultatul este unul singur: vom avea dezincriminări care vor duce fie la achitare, fie la netrimiterea în judecată a celor care sunt acum în faza de urmărire penală”, declarat fostul șef al DNA, Daniel Morar, într-un interviu acordat Evenimentului zilei în 2009.

În noiembrie 2013, DNA, DIICOT și Curtea Supremă au sesizat Ministerul Justiției că noile coduri conțin erori care trebuie să fie corectate înainte de intrarea în vigoare.

În ianuarie 2014, Comisia Europeană a exprimat îngrijorări privind noul Cod Penal și cel de procedură și amintește că instituțiile judiciare au cerut modificări.

Cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a codurilor ministrul Justiției a promis că erorile din noile coduri vor fi reparate.

Cu o zi înainte de intrare în vigoare, premierul Ponta a anunțat că nu va emite nici un fel de ordonanță de urgență de modificare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună