Te-ai gândit vreodată cum ar fi ca în loc de bec, să ai o plantă care să îți lumineze camera pe timpul nopții? Plantele bioluminiscente au devenit ultima fiță a oamenilor bogați.
Cercetătorii au reușit să creeze o versiune a plantei de tutun după ce, în urma unui studiu, au separat ADN-ul ciupercilor bioluminiscente în vederea transferării lui la plante, potrivit Nature.com.
Au ales această plantă pentru că are o genetică simplă și crește rapid. Cu toate astea, biotehnologii vizează trandafirii, petuniile și încă alte câteva specii de plante de grădină.
Studiile sunt efectuate de o echipă în cadrul căreia colaborează 27 de oameni de știință de la Academia Rusă de Științe, MRC London și Institutul de Știință și Tehnologie din Austria.
Cercetătorii susțin că lumina poate fi folosită și pentru observarea funcționării interioare a unei plante.
Plantele care conțin ADN-ul ciupercilor bioluminiscente strălucesc continuu pe tot parcursul ciclului lor de viață (de la răsaduri până la maturitate) nefiind nevoie să fie alimentate cu noi substanțe chimice.
Ele pot fi folosite ca plante ornamentale strălucitoare, ba chiar ar putea să înlocuiască în timp stâlpii stradali.
În urmă cu 30 de ani s-a mai încercat acest lucru, dar cu o genă preluată de la licurici. În cazul de față, ADN-un ciupercilor produce o lumină de cel puțin zece ori mai puternică, mai strălucitoare și, cel mai important, constantă.