Prima pagină » Știri » VIDEO. Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, confirmat cu noul coronavirus, a fost adus la „Matei Balș”

VIDEO. Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, confirmat cu noul coronavirus, a fost adus la „Matei Balș”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a fost adus cu un elicopter în București și ulterior transportat la SPitalul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost diagnosticat ieri cu noul coronavirus. Înaltul prelat are peste 90 de ani.

Despre Arhiepiscopul Sucevei

IPS Pimen este născut în august 1929, în județul Buzău, și îndeplinește rangul de arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, începând din anul 1991.

De numele lui Pimen, se leagă redeschiderea unor sfinte lăcașuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ținuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri a ctitorit, a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri și schituri.

Dacă atunci când a venit IPS Pimen erau în jur de zece mănăstiri și schituri, astăzi sunt peste 35 de mănăstiri și schituri în această arhiepiscopie.

Alexandru Rafila, despre ÎPS Pimen: Probabil a avut un trai ascetic și anumite boli l-au ocolit

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, luni seara, despre ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, infectat cu noul COVID-19, că e posibil să aibă simptome ușoare, deoarece a dus un trai ascetic, și bolile care ar putea agrava situația medicală actuală l-au ocolit.

În trebat despre situația ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, infectat cu noul COVID-19, prof. Alexandru Rafila, a spus la Digi TV, că, deși acesta are o vârstă respectabilă, e posibil ca simptomele să fie ușoare.

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit și în această situație. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus Rafila.

Acesta a ținut să remarce faptul că este vorba, din nou, de „focarul Suceava”, unde se concentrează un sfert din cazurile de coronavirus din România.

„Este din nou vorba despre focarul Suceava unde vedeți că se concentrează un sfert din cazurile din România. Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluție necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acțiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare fac ca un oraș relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a mai spus Rafila.

Prof. Rafila a precizat că această transmitere comunitară de la Suceava este, în altă ordine de idei, un exemplu despre ce s-ar putea întâmpla dacă la nivelul întregii țări nu ar fi respectate anumite măsuri sau în unitățile medicale nu ar fi utilizate la timp și așa cum trebuie echipamentele de protecție.

Citește și