Prima pagină » Știri » VIDEO| Bogdan Bucur, la GÂNDUL LIVE: „România traversează cei mai buni 30 de ani din întreaga istorie națională”

VIDEO| Bogdan Bucur, la GÂNDUL LIVE: „România traversează cei mai buni 30 de ani din întreaga istorie națională”

De 1 Decembrie, prezentatorul Bogdan Pavel i-a invitat în platoul emisiunii ”Gândul LIVE” pe Radu Magdin, analist de politică externă, alături de Bogdan Bucur, istoric și profesor de la SNSPA.

„Să ne cinstim țara cum se cuvine de ziua ei, că doar aici ne-am născut, aici am crescut, aici ne-am educat și cei mai mulți dintre noi aici trăim. De ce s-o cinstim și s-o prețuim? Pentru că și ea ne iubește și ne suportă, precum un părinte copiii.

Tocmai de aceea, măcar azi s-o răsplătim, deși nu ar trebui doar în această zi, ci zi de zi. Cu credință, cu bunătate, prin fapte, și nu doar prin vorbe frumoase și mieroase dar dezbrăcate de conținut. Să nu epatăm de 1 Decembrie, să ne batem cu pumnul în piept că suntem români”, sunt cuvintele de început ale invitaților de la Gândul LIVE.

Bogdan Bucur, istoric și profesor de la SNSPA, și Radu Magdin, analist de politică externă, au fost prezenți astăzi, alături de Bogdan Pavel, în cadrul ediției speciale de 1 Decembrie a emisiunii Gândul Live.

„Este România aceea pe care v-o doriți dvs?”, a fost întrebarea adresată lui Bogdan Bucur.

„Da, în condițiile în care eu am învățat, e o chestiune pe care mi-am educat-o în ultima vreme, să am vise, ideluri sau speranțe, totuși, realiste, e o chestiune pe care ne-o educăm, așa, dacă stai și visezi noaptea, și te uiți la Dl Iohannis cum bate și dânsul pas de paradă la început când aterizează la Arcul de triumf și îți dorești să fii în locul lui fără să faci nimic în sensul ăsta, nici măcar sa fii un membru al unui partid politic, n-o să-ți iasă.

Deci, având în vedere niște așteptări realiste pe care cred că fiecare trebuie să le aibă dintre noi contextualizate corect din punct de vedere social și istoric, raportate în mod realist la educația, resursele de care dispune fiecare, da, am mai spus acest lucru, România traversează cei mai buni 30 de ani din întreaga sa istorie națională, lucrul acesta este indubitabil”

Pentru prima dată aparținem din punct de vedere instituțional spațiului politic occidental, spune acesta, detaliind faptul că România este pentru prima dată membră a unei organizații care se numește Uniunea Europeană.

„Pentru prima dată în istorie trăim mai bine decât am făcut-o oricând altcândva”

„Domnule Magdin, este România acea țară europeană la care visați dvs? Ați petrecut mult timp la Bruxelles? Este acea Românie pe care ați visat-o?”

„Și eu sunt conștient că este o etapă istorică pe care o traversăm în momentul de față. E foarte ușor să vii să spui, inclusiv dacă încerci să te plasezi ca elită românească, „Vai, nu suntem ca în 1933, 1934, 1937 ca și complexitate. Să nu uităm că acele cifre la 1930 și ceva, nu sunt de fapt, omologii sau omoloagele noastre la scară istorică.

Noi suntem de când am reînceput un drum democratic, suntem aici de vreo trei decenii și străbatem un al patrulea deceniu, un fel de ”demers biblic”. Patru decenii pentru a schimba generațiile, eu cred și sunt total de acord cu analiza de mai devreme, că trebuie să privim lucrurile în perspectivă.

Sigur că, în funcție de destinul individual, de familie, de comunitate, poți privi România actuală cu un unghi fie mai de frustrare, fie de încredere”

Cu alte cuvinte, dacă românii ar începe să își seteze obiective cât mai clare, fie ca sunt individuale, fie că sunt de comunitate și țară, țara „va decola și mai în viteză”.

„Dar vedeți, această societate, există milioane de oameni care încă se gândesc cu regret la acele vremuri”, a mai spus prezentatorul Bogdan Pavel.

„Se gândesc în felul acesta pentru că este modalitatea de exprimare a unui tip de frustrare sau a unei nemulțumiri care poate fi justificată, este cumva un mecanism psihologic al omului, de a da vina pe alții decât pe noi înșine, și doi, de a imagina în trecut sau alții în viitor, societăți ideale în care creirul se joacă cu plăcerea de a crede că am trăit sau vom trăi mai bine. Este o formă de evadare din prezent și sunt oameni care, evident, au o grămadă de nemulțumiri, inclusiv de natură personală, au divorțat, sunt nefericiți, sunt singuri.

Avem o problemă cu singurătatea, nu doar în România, și în UK, și în Occident. Dar să știți că realismul este o capacitate extraodrinară pe care nu o au toți oamenii.

Sunteți de acord cu mine că aceleași persoane contestă și situarea României sub această umbrelă a NATO. Că și noi, automat, devenim o țintă în ceea ce se întâmplă la graniță.

Atâta timp cât noi suntem o țară în care noi nu avem grijă de narative, și nu în sensul de permiterea lor, poți să permiți câte narative dar trebuie să lucrezi la rândul tau din punctul meu de vedere, ca partide de Guvernare, ca și elită intelectuală. Să inspire o societate, și care să fie realiste”

„Educația a făcut ce a putut, dar noi am schimbat sistemul. O parte din societate și-ar dori, totuși, din păcate în continuare, să aibă un job garantat. Noi nu suntem într-o societate cu job garantat, rolul sistemului educației și poveștii noastre naționale spune Domne, hai să încercăm să îi ajutăm pe toți să se integreze, cu mențiunea că, și noi ne facem treaba pe partea ta, dar să știi că nu ai ceva garnatat pentru că nu mai există garanții”, a mai spus unul dintre invitați.

„Militarii care răspund mereu „Prezent” la datorie

Ziua aceasta a unit toți românii, dar nu asta e tot ce contează, ci și cei care sunt alături de români de ziua lor, deși sunt de alte cetățenii, inima lor bate pentru România.

„Am onoarea să vă salut, la mulți ani români, la mulți ani, România. Da, într-adevăr, vremea nu ține cu noi, însă trebuie să ținem cont că, spre ex, militarii armatei României se instruesc în orice condiții meteo, așa că, pentru noi, astăzi este doar o zi de instrucție, sperăm să fie cât mai mulți români cu noi la Arcul de Triumf! Vom avea 1500 de militari, personal participanți din cadrul Sistemului Național de Securitte și ordine publică, sunt mijloace și tehnică ale sistemului național de apărare, sunt militarii care de fiecare dată răspund „Prezent” la datorie”, a spus Nicoleta Coman, locotenent comandor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și