Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a vorbit la emisiunea Gândul Live despre impactul pe care banii decontați spitalele private îl au asupra sistemului sanitar. „Din datele pe care le am, care sunt din 2011, știu că pentru spitalele private Casa Națională de Asigurări plătea servicii în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro. Această sumă raportată la un buget de 1,6 milioarde de euro, cu cât se plătesc toate spitalele din România, reprezintă foarte puțin. Ca să fiu mai corect în exprimare, noi nu plătim spitale, ci cumpărăm servicii de la diferiți furnizori de sănătate”, a declarat dr. Duță.
Fostul președinte al CNAS a precizat că în România aproximativ 60-70% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se duce pe către furnizorii privați de sănătate. „Medicii de familie sunt furnizori privați, farmaciștii sunt furnizori privați și dializa este privată. Singurii furnizori de servicii care au rămas exclusiv la stat sunt spitalele. Suma această de 25 de milioane nu este o sumă decisivă în a stabili niște raporturi foarte dure între sistemul privat și cel de stat. Cu alte cuvinte, sistemul privat nu este un concurent periculos pentru sistemul de stat din România”, a mai spus Lucian Duță în cadrul emisiunii Gândul Live.
Invitatul a menționat că, potrivit datelor din 2011, în jur de 54.000 de pacienți s-au internat la privat, dintr-un număr total de vreo 4 milioane pe an. „Nu este o chestiune în care sistemul privat care la ora aceasta contează în România. Noi suntem încă la început, nu avem ce să discutăm prea mult despre acest lucru.
De ce avem nevoie de un sistem privat, principiul pe care am mers a fost foarte simplu și nu noi am mers. Totul a început din perioada primului mandat al lui Eugen Nicolăescu. Acesta a promulgat legea 95, care funcționează pe princiupiul banii urmează pacientul. Astfel, dacă pacientul vrea să meargă să se trateze într-un spital privat, la un anumit doctor este problema lui. Casa Națională de Asigurări îi plătește cotă parte pe acel serviciu. O operație dacă costă 2.000 de euro în privat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate deconta doar 300 de euro. Nu este vorba de niște sume care ar conta foarte mult în economia sistemului, dar aceștia sunt banii de care ar trebui să beneficieze pacientul. Sunt banii lor”, a spus fostul șef de la CNAS.