Prima pagină » Știri » VIDEO | Gáspár György, la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar, despre traumele din viețile noastre: „A porni pe drumul vindecării și al conștientizării este mult mai important decât să ajungi la destinație”

VIDEO | Gáspár György, la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar, despre traumele din viețile noastre: „A porni pe drumul vindecării și al conștientizării este mult mai important decât să ajungi la destinație”

Gáspár György, psihoterapeut, profesor și scriitor, a fost invitat la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar și a vorbit despre traumele pe care le trăim și cum putem să ne vindecăm de ele.

„E foarte important să includem în vocabularul nostru cuvântul traumă. De asemenea, trebuie să-l folosim într-un mod foarte conștient. Studiile ne arată că nu poți vindeca, depăși sau ameliora ceva ce nu poți spune în cuvinte, ce nu poate fi conștientizat”, a declarat Gáspár György.

Astfel, trauma este un cuvânt de care mulți s-ar putea să se teamă.

„Românii au tendința de a-și construi o poveste ideală în ceea ce privește copilăria lor, unde există cele două personaje foarte importante: mama și tata, care s-au străduit să facă foarte multe lucruri, s-au sacrificat. Ne e foarte la îndemână să dăm la o parte părțile mai puțin frumoase”, a adăugat psihoterapeutul.

Acesta este de părere că în momentul în care copiii cresc într-un mediu familial disfuncțional, indiferent ce înseamnă asta (alcool, agresivitate, sărăcie, boală, infidelitate etc), nu are cum sa nu îi impacteze. „Astfel de lucruri îți schimbă perspectiva asupra vieții și asupra propriei persoane. Dacă nu există o prezență empatică, cineva care să te ajute să normalizezi felul în care reacționezi, în care corpul răspunde la violență din exterior. Altfel, sigura modalitate e să recurgi la uitare, însă informație se șterge doar din mintea conștientă. Toată durerea rămâne în mintea noastră inconștientă și în corpul nostru.”

Fără să vrem, traumele, din păcate, le transmitem mai departe, spune specialistul. Astfel, trauma devine acea moștenire pe care copiii și nepoții o duc mai departe, a precizat Gáspár György.

Cum ne vindecăm de traume

Scriitorul spune că procesul de vindecare este o călătorie. „A porni pe drumul vindecării și al conștientizării este mult mai important decât să ajungi la destinație. Când identificăm un moment în care a început călătoria, mintea este tentată să identifice un alt moment în care să se încheie călătoria, însă s-ar putea să nu se încheie în viața asta. Pe parcursul întregii vieți avem posibilitatea de a lucra la noi.”

Psihoterapia nu ajută pe toată lumea, informează Gáspár György.

„Toți oamenii care caută ajutor sunt pe drumul spre vindecare. Totuși, psihoterapia nu îi va ajuta pe toți. Sunt persoane care beneficiază de tehnologiile moderne ale psihologiei, dar sunt persoane care se îndreaptă spre o latura spirituală, care își găsesc calea și redobândesc relația cu sinele, cu părțile pierdute, practicând alte strategii. Unii psihologi, oameni de știință, sunt deschiși la minte și acceptă că există un ajutor pe care îl dă mintea, corpul, dar și un ajutor pe care îl dă universul.”

Fiecare dintre noi e liber să decidă drumul pe care merge, a mai spus acesta.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și