VIDEO | Greșelile ce pot afecta dezvoltarea motorie a copiilor. Medic: „Nu îi ajutăm cu premergătoare. Pot deforma picioarele”
This browser does not support the video element.
Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre greșelile care pot afecta dezvoltarea motorie a copiilor.
Conform medicului, este foarte important să îi încurajăm, să le dăm ocazia să se dezvolte, dar nu să-i grăbim ca să îi încadrăm în niște standarde care sunt, de obicei, mai sus decât necesare.
În ceea ce privește dezvoltarea coloanei copilului, specialistul a precizat că sunt acțiuni pe care le putem face, dar nu sunt cele la care ne gândim de cele mai multe ori.
„Încă de la început, bebelușul ar trebui pus pe burtică. Așa va începe să își întărească musculatura cefei și a spatelui. Fie că îl punem pe pieptul nostru când suntem în pat, fie că îl punem pe o salteluță mai tare, el va începe să își ridice capul, după se ridică pe coate și ulterior pe palme. Pe la 3-5 luni începe să se rostogolească și toate acestea îl pregătesc pentru statul în șezut. Există niște concepții că bebelușii ar trebui să stea pe la 6 luni în șezut. Nu este adevărat. Încep să se țină puțin, dar să stea bine se întâmplă la 7-8 luni. Pe la 6 luni începem diversificarea. Dacă e nevoie să îi așezăm pe scaun, am putea să îi lăsăm 10 minute, cât durează masa, că nu pățesc nimic. Părinții sunt, de multe ori, îngrijorați că micuții nu mai vor să stea pe orizontală. Este în regulă. Toracele e bine susținut de părinte.”
„Între 5-8 luni își doresc să stea în picioare. Dacă au nimerit pe ceva dur, se vor distra și părinții vor fi încântați. Dacă nu a reușit sigur să se ridice în picioare, nu îl ținem și nu îl ajutăm să stea în picioare, iar asta pentru că îi place, îl distrează și va mai vrea, dar picioarele nu sunt suficient de dezvoltate și riscăm să deformăm oasele”, a adăugat medicul.
De asemenea, Ilinca Tranulis a declarat că mersul în patru labe e foarte important pentru copii. Ei învață să alterneze cele două părți ale corpului, lucru care îi va ajuta la mersul biped. ”Nu îi ajutăm cu ham sau cu premergător. Ele nu îl susțin pe copil în a-și găsi centru de greutate și a-și menține poziția verticală. Pot, de asemenea, deforma picioarele. În așteptăm până când va fi el pregătit. De obicei, copilul începe să meargă pe la vârsta de un an, însă e în regulă dacă se va întâmpla mai târziu. Putem să stăm liniștiți până la 1 an și 4 luni. În cazul în care depășim acest termen, ar putea fi nevoie de kinetoterapie, ori un consult la medic.”
Referitor la copiii care nu au un mers corect, aceasta spune că ”ideal ar fi ca tuturor bebelușilor să li se facă o ecografie de șold, pentru a verifica o eventuală displazie, iar un pediatru ar trebui să observe de la început dacă are sau nu nevoie de kinetoterapie. Recomandat ar fi ca bebelușul să meargă cu laba piciorului cât mai liberă, căci asta îi va da ocazia să își găsească poziția corectă a piciorului.”