Marcel Ciolacu a declarat, luni, că poate ar fi fost mai bine dacă la votul din Consiliul JAI privind aderarea la Schengen, România să fi fost separată de Bulgaria.
Președintele PSD susține că prin această separare de Bulgaria poate am fi avut mai multe șanse, în contextul în care Olanda a votat și ea împotrivă, dar a precizat că face acest lucru doar în ce privește Bulgaria și nu are nimic de obiectat în privința României.
Liderul PSD a precizat și faptul că politicienii din familia europeană din care face parte PSD au votat cu toții pentru aderarea României la Schengen, cei care s-au pronunțat împotrivă fiind parte din familia europeană a PNL.
„În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare în primul rând a românilor față de un alt stat membru UE și al Europei altfel prieten, această abordare brutală a Austriei ieșind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerințele tehnice. E prima dată când Comisia Europeană propune ceva Consiliului JAI și decizia e cu totul alta.
Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe lista cu Bulgaria atât timp cât exista o decizie a Olandei că nu va vota pentru Bulgaria. Dacă Austria ar fi votat sau nu cu România, dacă pe ordinea de zi se rămânea în același pachet România și Bulgaria, oricum n-am fi trecut de Consiliul JAI.
Acest pachet România-Bulgaria a fost trecut acum 10-11 ani. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca propunerea de intrarea pe ordinea de zi al Consiluiul JAI să fie o separare între România și Bulgaria, ca să avem o șansă mai mare.
Cert e că familia europeană social-democrată a susținut demersul României în unanimitate. Acum un premier și un ministru de Interne al unui stat european, parte din familia europeană de dreapta din care e și PNL, a avut un vot negativ în ce privește România. (…) Noi știam că Olanda va vota împotriva Bulgariei și, implicit, împotriva României”, a afirmat Ciolacu.
Cât despre boicotarea firmelor austriece, liderul PSD a afirmat: „Fiecare dintre noi reacționează, unii își mută conturile… E o umilință arătată nu doar clasei politice. Vreau să fac o distincție între cetățenii austrieci și liderii politici austrieci. Când Austria vrea șefia OSCE, să nu te aștepți ca România să nu folosească drept de veto”, a mai precizat Ciolacu.