ORA 17:50 Adrian Streinu Cercel: Pe vremea mea, când eram la țară venea sanitarul, nu avea foarte multă carte, dar știa unde să pună latrina și o punea întotdeauna în aval și nu în amonte.
Marius Tucă: Dacă vine coronavirusul aveți locuri la spital?
Adrian Streinu Cercel: Tot timpul am avut locuri dacă a fost nevoie.
ORA 17:47 Marius Tucă: De unde isteria asta antivaccin?
Adrian Streinu Cercel: Dacă aș știi m-aș numi Mafalda, însă constat că există persoane împotriva vaccinării. Revin obsesiv la problema cu rujeola. E inadmisibil să avem decese cu rujeolă la copil mic. Au mai fost cazuri prin Italia. Franța a luat aceeași măsură și a zis – gata cu comentariile, hai să facem și puțină treabă. Când un guvern ia decizie să se introducă plan de imunizare se ia foarte greu și sunt foarte multe documente.
ORA 17:36 Marius Tucă: Despre coronavirus spuneți că ce contează e manipularea animalelor vii, nu prepararea sau mâncarea lor?
Adrian Streinu Cercel: Să încep cu Prometeu. Ăsta nu a avut ce face și a adus puțin focul pe pământ. Nu știu ce i-a venit, dar a rămas și fără ficat, că a venit corbul și i-a mâncat ficatul, iar noi ajungem în momentul de față să mâncăm mâncare nepreparată termic. Noi dacă nu le distrugem termic, atunci ele pot pătrunde în corpul nostru și să facă saltul între specii.
Marius Tucă: E vorba despre animale exotice doar?
Adrian Streinu Cercel: Nu. E în general, de la porc putem de exemplu să facem trichineloză. Focul e cel care inactivează.
Marius Tucă: Mâncarea din restaurantele japoneze… ce facem?
Adrian Streinu Cercel: Pregătirea termică a preparatelor scade riscul de boli și de aici încolo e democrație, nu mai suntem ca pe vremea lui nea Nicu.
ORA 17:33 Marius Tucă: Efecte adverse la vaccin?
Adrian Streinu Cercel: O ușoară durere la locul de injectare, o ușoară roșeață la locul de injectare, o ușoară febrilitate și atâta.
Marius Tucă: Media vaccinării în Europa?
Adrian Streinu Cercel: Ea ajunge în țări cu istorie avansată spre 60% și la noi e la 8%. Anul acesta și la noi aproape s-a dublat, a crescut. Deci trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, am ajuns la 8% de la 4%. Ne mai trebuiesc 10-20 de ani până ne facem bine.
ORA 17:27 Adrian Streinu Cercel: De exemplu, dimineața am fost la raportul de gardă și mi-a arătat poza bilet de trimitere de la medicul de familie ca să îi dăm noi rețeță cu preparatul respectiv. Păi dacă ți-a dat rețetă de ce nu a scris el rețeta? Am făcut apel la populație, adică să contacteze medicul de familie, să se izoleze la domiciliu, însă se pare că nu funcționează cum ar trebui să funcționeze. Poate să ia Tamiflu pentru că și vaccinul generează un răspuns protector în proporție de 80%. E posibil și vaccinat să faci gripă, dar șansa să o faci scade cu 80%. Dacă faci gripă, cu vaccinul făcut, atunci s-ar putea să ai o problemă mai serioasă.
Marius Tucă: Masca de protecție ne protejează sau contaminăm involuntar?
Adrian Streinu Cercel: Ne protejează într-o oarecare măsură, dar să fie folosită cum trebuie. Ele au o sârmuliță în partea de jos sau de sus, ea trebuie pusă cu sârmulița în sus și amprentată în fața nasului. Dacă e ținută cu nasul liber atunci e ținută degeaba. Poate intra și prin gură, dar el intră prin nas.
ORA 17:24 Adrian Streinu Cercel: Întâi apare durerea de cap și febra, 39-40 de grade, imediat apar durerile de mușchi și de articulații și omul se simte ca și cum ar fi bătut. Aceste simptome culcă persoana la pat. Acestea sunt simptomele gripei. Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie și să se izoleze la domiciliu. Îi spune ce să ia, ce să facă, îi rezervă și concediu medical. Dacă lucrurile acestea sunt realizate, atunci nu mai trebuie să se deplaseze nicăieri. Înainte venea medicul de familie acasă. Mai este și acum, nu știu în ce măsură e disponibil în atâtea locuri. Dacă am avea o incidență de vaccinare bună, nu am mai vorbi de sezon gripal.
Marius Tucă: Ce se recomandă?
Adrian Streinu Cercel: Pentru gripă avem medicație antivirală specifică, avem medicamente atât pentru adult, cât și pentru copil. Sunt diferite dozele, opsetamivil e substanța de bază. Am fost aspru criticat că folosesc denumiri comerciale, în condițiile în care e un singur preparat. Acest preparat se poate cumpăra de la farmacie. A fost o perioadă în 2009-2010 când a fost problemă cu pandemia, eram secretar de stat și am rugat să fie cu circuit închis pentru a menține sub control eventuale mutații virale. În condițiile de față nu mai e cazul.
ORA 17:19 Marius Tucă: Vaccinul antigripal împiedică noul coronavirus?
Adrian Streinu Cercel: Nu, pentru că acesta e vaccin împotriva virusului gripal. Coronavirusul e și el un virus, dar nu are treabă cu virusul gripal. E văr de-al patrulea. 600 din 1.242 au venit la spital să își pună diagnosticul de gripă pe care îl știau oricum. Când au venit ce să le spui – da, ai grijă, ceea ce deja știau, dar e time consuming.
ORA 17:12 Adrian Streinu Cercel: O să mai vină câteva zile de frig. Virusul gripal se transmite foarte ușor, pe calea aerului. Nu e dureros. E o înțepătură ușoară.
Marius Tucă: Atunci mâine am să vin să fac și eu vaccinul.
Adrian Streinu Cercel: Cam 80% din populație ar trebui vaccinată ca să nu mai avem virus gripal. 8% s-au vaccinat. Nu știu cât costă, dar nu e scump. E ieftin. Și asta pentru că cealaltă componentă a oamenilor sănătoși nu se înscriu la farmacie.
Marius Tucă: Ce conține vaccinul?
Adrian Streinu Cercel: Niște componente din structura a patru virusuri gripale.
Marius Tucă: Se vorbea că ar conține metale grele de la mercur… ?
Adrian Streinu Cercel: Populația trebuie să știe că orice astfel de produs se fabrică în concordanță cu o serie de standarde. Mai trebuie să știe populația că astfel de vaccinuri au salvat vieți și au scos din circulație o serie de organisme, cum a fost virusul poliomielitei, care dădea sechele mari. Dar din păcate am trebuit să asist la apariția rujeolei pe teritoriul României, din cauza acestei campanii pornite împotriva vaccinurilor. Noi avem o lege care e la Senat, a trecut de Camera Deputaților, o lege care să oblige populația să se vaccineze. Pe vremea lui nea Nicu nu comenta nimeni legat de vaccinuri. Nu veneai, îți dădea amendă 300 de lei. Foarte mulți oameni folosesc informația trunchiată. Dar când se întâmplă în domeniul sănătății e cu totul altceva și aici ar trebui să fim atenți să nu lăsăm astfel de lucruri să se întâmple.
ORA 17:10 Adrian Streinu Cercel: E altceva că e alt agent etiologic. Noi în momentul acesta avem în circulație peste 300 de virusuri care pot ataca tractul respirator, în afară de gripe. Nu știu cum se face dar noi suntem surprinși de fiecare că vine gripa. Anul asta nu a venit iarna. Ce să vezi, nu a venit iarna. Virusul de gripă a venit. Eu aș promova următorul lucru – persoanele care au boli cronice, suferă de plămâni, de diabet, ciroză și femeile gravide , ei trebuie să se înscrie pe lista medicului de familie undeva în luna aprilie, ca să fie trecut acolo că va primi vaccinul și să îi fie administrat în luna octombrie. Da, sigur că da că am făcut vaccinul antigripal. Am primit dozele necesare de la Direcția de Sănătate Publică.
ORA 17:07Marius Tucă: Privim cu toții cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în lume. Până una alta mor foarte mulți oameni de gripa din România. Cum stăm cu cazurile coronavirusului?
Adrian Streinu Cercel: Dimineață arătau peste 20.000 de cazuri confirmate și respectiv peste 400 de decese. Deocambdată pe teritoriul Europei lucrurile sunt calme și sub control. Noi ne uităm cu atenție spre Europa. Toată lumea a luat o perioadă de 14 zile de monitorizare și în acest interval trebuie să se vadă dacă apar simptome. Nu apar în aceste zile, atunci pacientul poate să își vadă de treabă. Sistemul de boli infecțioase și avem practic în fiecare zonă universitară un centru unde avem colegi care se ocupă de acest lucru și în 1900 toamna am inființat centrul de Boli Infecțioase HIV SIDA. Însă în paralel mai avem rețeaua de epidemiologie și colegii de acolo țin legătura cu aceste persoane ca să vadă dacă au apărut simptome la pacienți.
Marius Tucă: Care sunt simptomele?
Adrian Streinu Cercel: Simptomele sunt clasice, seamănă cu o gripă, durere de cap, dificultăți de respirație. (…) Prin mutația care a căpătat-o din cele două virusuri a căpătat această proprietate a se aciu la nivelul tractului respirator
Știre inițială
Marius Tucă și Adrian Streinu-Cercel vor discuta despre epidemia de gripă din România și coronavirusul din China.
De ce mai mor încă români de gripă?
Este vaccinul salvator?
Obligativitatea românilor de a se vaccina poate fi o soluție?
Cine are interesul să lanseze fake news-uri despre vaccinare și ce ar avea de câștigat?
Ce se știe sigur până în prezent despre coronavirus? De unde își iau autoritățile de la București informațiile despre acest virus și evoluția epidemiei?
Au procedat corect autoritățile chineze la aparitia primelor cazuri?
Va ajunge acest tip de virus și în România? Cum ar putea fi oprit?
Ce măsuri ar trebui luate de autoritățile române în cazul apariției coronarovirusului în țară? Ar putea intra România în carantină?
Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Adrian Streinu-Cercel, marți, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE „Marius Tucă Show”, pe mediafax.ro și gândul.info.