VIDEO | Mircea Geoană transmite românilor un mesaj puternic de încurajare: ”Nu mă las condus, conduc!”
This browser does not support the video element.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut joi, în cadrul celei de a XIII-a ediții a Conferinței internaționale privind ”Viitorul Europei”, un discurs în care a transmis românilor un mesaj puternic de încurajare. Evenimentul are loc în perioada 27 – 28 octombrie, la Banca Națională a României, la inițiativa Facultății de Relații Economice Internaționale de la ASE.
Mircea Geoană și-a început discursul printr-un mesaj de apartenență la societatea românească.
”Vă vorbesc de la distanță, dar mă simt ca și cum aș fi în mijlocul vostru”, a transmis oficialul de la sediul NATO din Bruxelles. Tematica abordată la început a fost legată de viitorul Europei, dar Mircea Geoană a vorbit și de viitorul României în context european.
”Viitorul Europei ne preocupă pe toți. Ne uimește și ne îngrijorează. (…) Dar viitorul Europei înseamnă mai mult decât oprirea ambițiilor militare ale Rusiei. Chiar dacă problema creată de regimul lui Vladimir Putin dispare, rămân multe de făcut.
Lumea se reconfigurează, sferele de influență se reașază, statele care promovează autoritarismul se aliază, iar China pare că amenință tot mai mult liniștea rațională a planetei.
Conflictul din Ucraina ne-a ajutat să tragem multe concluzii. Am văzut cu toții că liniștea lumii se poate spulbera într-o după-amiază.
Am văzut că resursele nu au poliță de asigurare. Că materiile prime fac politică. Am văzut că migrația economică și globalizarea au câte două tăișuri”, a semnalat liderul NATO pericolele cauzate atât de statele totalitariste, cât și de modul de gestionare a economiilor occidentale.
Europa ”asfaltată” și cea ”desfundată”. România în centrul unei noi Europe
Mircea Geoană nu s-a ferit să vorbească despre clivajele sociale ale organismului european, statele europene fiind prezentate ca părți ale unor lumi separate.
”E diferența de infrastructură care împarte lumea europeană în două lumi: una asfaltată și luminată, cealaltă desfundată și întunecată.
Ei bine, viitorul Europei depinde în mare măsură de reconfigurarea rapidă a hărții. De integrarea uriașelor resurse din Est cu tehnologia și capitalul din Vest”, a transmis Secretarul General Adjunct al NATO.
”Pendulul Ideologic” și ”Paradoxul Românesc”
Mircea Geoană a sintetizat în discursul său parcursul României atât în plan intern, cât și extern, prin două concepte fundamentale, ”Pendulul Ideologic” și ”Paradoxul Românesc”.
”E un salt de gândire și de acțiune, o îmbrățișare istorică a destinului colectiv, o accelerare a clasicei integrări europene cerută de standardele de la Bruxelles. De aceea, împreună cu Occidentul transatlantic, cu statele occidentalizate din emisfera sudică și din Extremul Orient, Europa trebuie să construiască viitorul și să reconstruiască sustenabilitatea economică a democrațiilor post-război.
Unde e locul României în acest viitor? În Centrul acestuia. Trebuie să fim kilometrul zero al schimbărilor, borna de la care se măsoară fiecare pas.
Pe fond, «Pendulul Ideologic», cel care influențează gândirea dominantă a unei perioade istorice, se mișcă din nou și se mișcă dincolo de clivajul clasic Stânga-Dreapta și de gândirea economică tradițională”, a semnalat Mircea Geoană o schimbare de natură socială, fundamentală.
”Paradoxul Românesc” definit de reprezentantul NATO are 3 elemente fundamentale: ”iluzia că prin integrarea euroatlantică am atins «sfârșitul istoriei»”; ”perpetuarea asimetriei de putere politică și economică de astăzi” și ”decalajul cronic de dezvoltare între urbanul mare și restul țării”, susține Geoană.
Cele 5 mari obiective pe care România trebuie să le atingă
În perspectiva schimbării de paradigmă și a renașterii naționale, Mircea Geoană a transmis 5 obiective pe care România trebuie să le atingă, conform ”Busolei Strategice”:
”Obiectivul Strategic #1: Să ne punem pe deplin în valoare relevanța și locația strategică.”
”Obiectivul strategic #2: Regândirea și transformarea rolului și capacității statului de a-și exercita funcțiunile esențiale.”
”Obiectivul strategic #3: Un nou model economic și un contract social împrospătat, având inovarea ca principal motor al dezvoltării.”
”Obiectivul Strategic #4: Repopularea României.”
”Obiectivul Strategic #5: Reclădirea reputației României în ochii propriilor cetățeni și ai lumii.”
La finalul discursului, Mircea Geoană a transmis un mesaj de încurajare față de românii dezamăgiți de statutul propriei țări: ”Poate că a venit clipa să renaștem. Și cum ar spune strămoșii noștri latini: «Non Ducor, Duco» – Nu mă las condus, conduc!”, își îndeamnă conaționalii Secretarul General al NATO.
Ediția cu numărul 13 a Conferinței internaționale privind ”Viitorul Europei” este organizată de Facultatea de Relații Economice Internaționale (ASE), în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene, Institutul European din România, Institutul de Prognoză Economică, Societatea Română de Economie, Centrul de Cercetări Financiare și Monetare – Victor Slăvescu și Institutul de Economie Mondială.