VIDEO | Nicolae Ciucă, la Stockholm: ”Obiectivul prioritar al României este aderarea la Schengen anul acesta”
This browser does not support the video element.
Aderarea României la Spaţiul Schengen anul acesta a constituit una dintre temele abordate, vineri, de prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm, cu omologul său suedez, Ulf Kristersson.
„I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei Preşedinţii suedeze (a Consiliului UE) în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces. România nu face parte din problema migraţiei în Europa, dar cu siguranţă face parte din soluţie. România asigură deja în mod responsabil protecţia celei de-a doua graniţe terestre ca mărime a Uniunii Europene”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu Kristersson.
Premierul a declarat că printre subiectele abordate s-a numărat și aderarea României la Spațiul Schengen anul acesta.
”Am discutat, de asemenea, despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta. I-am mulțumit domnului premier pentru poziția constructivă și sprijinul activ al actualei președinții suedeze în încercarea de a identifica soluții constructive care să ne permită să progresăm în acest proces. Deoarece România contribuie deja la protecția zonei Schengen, dorim să ne consolidăm eforturile în această privință și în calitate de stat membru”, a precizat Ciucă.
De asemenea, el a subliniat că vizita de lucru pe care o efectuează în Regatul Suediei vizează revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO.
„Este prima vizită bilaterală la nivel de prim-ministru în aproape două decenii. Totuşi, uneori, parteneriatele şi relaţia de încredere dintre naţiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere. (…) Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu domnul prim-ministru Kristersson au confirmat obiectivul nostru comun – revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării noastre bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO. De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre ţările noastre atât în plan politic, cât şi în cel economic şi sectorial”, a indicat Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că a transmis sprijinul României pentru priorităţile Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
„Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazată pe solidaritate şi orientată spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european”, a adăugat Ciucă.
El a reiterat susţinerea puternică a României privind aderarea Suediei la NATO.
Discuţiile au mai vizat implicaţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a consecinţelor sale multisectoriale grave.
„Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele şi la toate nivelele, inclusiv prin promovarea integrării europene, economice, militare, umanitare. În acest sens, am prezentat sprijinul multidimensional pe care România l-a acordat şi îl acordă în continuare Ucrainei. (…) În discuţiile noastre, m-am referit, de asemenea, la asistenţa acordată celor peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat pe teritoriul României, în tranzit sau pentru câteva zile, dar şi la asistenţa şi beneficiile specifice acordate celor peste 110.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în ţara noastră”, a explicat şeful Guvernului.
Nicolae Ciucă a amintit în discuţiile cu premierul suedez formatul trilateral, lansat în septembrie anul trecut, împreună cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a ajuta cele două state în domeniul energiei.
„Alături de premierul Kristersson, am evaluat situaţia din Republica Moldova, o ţară care se confruntă cu multiple provocări generate de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Am făcut apel la sprijin în cadrul Consiliului UE pentru sancţionarea acelora care vor să destabilizeze Republica Moldova şi astfel să-i submineze ordinea constituţională şi statul de drept. Am subliniat că România este şi va rămâne un promotor activ al integrării Republicii Moldova în familia europeană şi un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional”, a completat premierul Ciucă.