De 1 Decembrie Gândul l-a avut invitat pe Radu Magdin, analist de politică externă. Acesta a declarat în cadrul emisiunii lui Bogdan Pavel că o „societate se schimbă accelerat atunci când există obiectivul de a schimba acea societate”.
Gândul a transmis live parada de Ziua Națională a României, iar în platou au fost invitați analistul de politică externă Radu MAGDIN și profesorul de istorie, Alin SPÂNU. (detalii AICI)
Întrebat despre „bunătatea” românilor care ar trebui manifestată pe tot parcursul anului, nu doar în momentele importante, analistul Radu Magdin consideră că aici problema ține de educație, iar referitor la reformele din societate, acesta este de părere că ele se fac atunci când decidenții politici au pe „radarul” lor acest obiectiv.
Eu cred că ține mult de educație și aici nu aș vrea să dau vina pe sistemul de educație ca legătură imediate. Ce aș vrea să spun? Că orice societate se schimbă accelerat atunci când există narative, când există obiectivul de a schimba acea societate într-un anumit sens, a spus Magdin la Gândul.
Potrivit lui Magdin, el consideră clasa politică postdecembristă ca fiind una cu simț de răspundere, având în vedere obiectivele clare de țară pe care predecesorii premieri și președinți, le-au avut. Magdin a dat exemplul pactului de la Snagov, dar și a aderării României la NATO în 2004 și la UE în 2007.
Totuși, analistul a vorbit și despre obiectivele prezentului: Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, obiectiv enunțat de mai multe ori și de premierul Marcel Ciolacu. (detalii AICI)
„În mod normal, o parte din mesajele președinților și prim-miniștrilor din ultimele trei decenii ar fi trebuit să fie pedagogice, axate și pe un drum național. Trebuie să lăudăm clasa noastră politică în anii 90, în ciuda scandalurilor lor au avut înțelepciunea de a face acel pact de la Snagov, în care s-au pus cu toții de acord. Au avut instinct, intuiție și au spus domnule, noi ce avem ca plan de țară? Vrem să fim siguri, trebuie să intrăm în NATO, e clar, vrem să avem bani, să fim prosperi, trebuie să intrăm în UE. S-au pus de acord, au fost disciplinați după 2007, noi nu am mai avut. Avem recent această ambiție cu OECD, care poate fi tradusă pentru oameni ca o aspirație de a fi o țară prosperă, civilizată, da, așa cum înțelegeam încă din anii 90”, a spus analistul Radu Magdin la Gândul Exclusiv.
CITIȚI ȘI: