VIDEO | Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, invitat la podcastul ALTCEVA: „Suntem făcuți ”pupători de moaște”, dar asta pentru că recunoaștem sfințenia în ele”
This browser does not support the video element.
Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA, detaliază și importanța creștinismului din țara noastră, dar și ce reprezintă pentru noi, ortodoxii, biserica.
Sunt puțini care, poate, nu știu ce importanță are biserica de la km 0 al Bucureștiului, spune Adrian Artene.
„Mie îmi place să cred că este și o biserică de la km 0, care e puțin mai mare, până spre dealul Mitropoliei, de la km 0 al ortodxiei din România.
E o biserică, de altfel, voievodală, care era amintită la 1970 de un călător francez, vorbea de ea ca fiind o biserică extrem de importantă și capătă, așa, o sfințenie, și prin faptul că este mâna sfântului Nicolae, de altfel, un sfânt care îmi este în inimă, cu atât mai mult că ziua mea de naștere este și ziua în care îl prăznuim, 6 decembrie”, spune Adrian Artene.
„Acolo se află mâna dreaptă a Sfântului Nicolae cumpărată de Mihai Viteazu, îmi spuneați înainte că a purtat-o într-o luptă celebră”, a continuat el.
„De la Călugăreni, 1595, luna august, în dreptul inimii. Mult îl iubea Mihai Viteazul pe Sfântul Nicolae. Făcuse o donație la catedrala din Bari, unde erau moaștele aduse, și pentru că în vremea când el era ban al Craiovei, a promis că atunci când va ajunge domn al Țării Românești să aducă de la Bari aceste cinstite moaște. Și le-a adus, le-a purtat în lupta de la Călugăreni, apoi nu le-a dus la Biserica Mihai Vodă, ci la Sfântul Gheorghe Nou”, a răspuns preotul Emil Nedelea Cărămizaru.
„Noi, creștinii, ne închinăm lui Dumnezeu, numai lui Dumnezeu”
„A dus mâna aceasta la biserica Sfântului mare mucenic Gheorghe. Soția sa l-ar fi visat noaptea pe Sfântul Nicolae și i-a spus „Să-mi duci mâna la Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, și-acolo să rămână de-a pururi”, a mai spus el.
„Și de 422 de ani este aici, în inima Bucureștiului și binecuvântează o întreagă Românie, iubitoare de Hristos, de sfinți și de Sfântul Nicolae care poate e cel mai iubit dintre sfinții noștri”, a continuat preotul Cărămizaru.
„Noi, ortodoxii, suntem făcuți ”pupători de moaște” și în toate felurile, suntem pupători de moaște pentru că recunoaștem în ele sfințenia”, a detaliat el.
„Noi, creștinii, ne atingem de sfințenie și ne închinăm lui Dumnezeu, numai lui Dumnezeu, Sfintei Treimi, atunci când facem semnul Sfintei Cruci arătăm și cui ne închinăm”, a mai precizat preotul Emil Nedelea Cărămizaru.
Urmărește interviul integral cu preotul Emil Nedelea Cărămizaru doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.