VIDEO | Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene: „Țara aceasta i-a pedepsit pe cei care ne-au făcut Unirea”

Publicat: 01/12/2022, 23:03
Actualizat: 01/12/2022, 23:04

Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Adrian Artene la o ediție specială a podcastului ALTCEVA, difuzată joi, 1 decembrie.

Președintele Academiei Române a vorbit, printre altele și despre patriotismul românesc din perioada comunistă și cum s-a schimbat percepția românilor despre patriotism, mergând până la naționalismul comunist din ultimii ani ai regimului.
”Comunismul nu trebuie privit uniform, cum se întâmplă astăzi. Cei mai mulți își imaginează că aşa cum a fost ultima parte au fost toţi anii. Nu-i adevărat, noi am avut 10 ani aproximativ după 48, 58, 60, care au fost de dictatura proletară în care se învăța istoria Rusiei și a Uniunii Sovietice, în care numai limba rusă se învaţă la şcoală și în care limba romană și istoria românilor era pusă la index şi era făcută de ideologi trimiși de la Moscova sau educaţi în stil moscovit. Când a pomenit de marii noștri dormitori și mai ales de Alexandru Ioan Cuza, făuritorii Unirii care au fost băgați la închisoare, cei care au făurit Unirea și au fost și miniştri interbelici, secretari de stat, adică au construit țara, țara asta i-a pedepsit pe ei, pe cei care au făcut Unirea. Unii au sfârșit în închisoare ca Gheorghe I. Brătianu, de exemplu, alții când s-au întors acasă au mai trăit un an, doi, bolnavi fiind şi s-au stins. Deci au făcut ani grei de închisoare ca preț al marelui lor patriotism, fiindcă nu puteai vorbi de patriotism românesc atunci. După aia a venit o perioadă începând cu anii 60, în ultimii ani ai lui Gheorghin Deja, să știți că atunci a început dezghețul, nu sub Ceaușescu. Ultimii ani și apoi Ceauşescu o perioadă de timp, când în mare măsură, nu copleșitoare, dar în mare măsură, s-a revenit la valorile noastre naţionale, când s-a permis din nou la scoală studiul valorilor, pentru că erau interzişi şi Blaga (pană la finalul anilor 70). Ceauşescu în anii 70 s-a proclamat preşedinte cu sceptru și treptat s-a văzut o schimbare, iar la începutul anilor 80 a fost naţionalismul comunist cum îl numesc istoricii, care făceau din noi, adică propaganda comunistă făcea din noi un popor ales aproape, iar el era geniul Carpaților și se punea în fruntea voievozilor și îi puneau pe artişti, unii aveau proprie iniţiativă ca să se pună bine cu regimul, să înceapă cu Basarab şi să se pună bine cu Ceauşescu, spre exemplu, în care erau şi Ştefan cel Mare și Mihai Viteazul și Alexandru Cuza, și atunci naţionalismul nostru a căpătat accente groteşti, nu a mai fost un autohtonism, noi în cultura română am avut un curent autohton de factură sănătoasă. Și Eminescu se încadrează intre autohtonişti deşi, eu îl pun deopotrivă şi între europeniști, ca Eminescu are o componentă a operei sale care este universală, dar este şi patriot roman, asta nu se poate spune.
Deci, regimul comunist trebuie interpretat în funcţie de epocă, iar reacţia de la urmă, de exagerare a naţionalismului românesc este şi un răspuns la ceea ce s-a petrecut la început când nu aveam voie să vorbim de români”, spune Ioan Aurel Pop.

Cine este Ioan Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei.

A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca’Foscari din Veneția (2003-2008).

În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012-2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în anul 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.

Urmărește interviul integral cu acad. Ioan Aurel Pop doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang