Prima pagină » Știri » VIDEO. Scandal la Muzeul Țăranului Român. Proiecția unui film premiat cu două Globuri de aur, întreruptă de un grup de homofobi care a intonat cântece religioase

VIDEO. Scandal la Muzeul Țăranului Român. Proiecția unui film premiat cu două Globuri de aur, întreruptă de un grup de homofobi care a intonat cântece religioase

Proiectarea la Muzeul Țăranului Român din Capitală a unui film premiat cu două Globuri de Aur și nominalizat la patru premii Oscar în 2011 a fost oprită miercuri seara de către un grup de naționaliști și extremiști care au făcut remarci homofobe și au intonat imnul național și cântece bisericești. Organizatorii dau vina pe poliție, jandarmerie și pe directorul adjunct al Muzeului. Cei acuzați se disculpă, afirmând că nu au fost înregistrate "acte de violență".

Proiectarea la Muzeul Țăranului Român din Capitală a unui film premiat cu două Globuri de Aur și nominalizat la patru premii Oscar în 2011 a fost oprită miercuri seara de către un grup de naționaliști care au făcut remarci homofobe și au intonat imnul național și cântece bisericești. Organizatorii dau vina pe poliție, jandarmerie și pe directorul adjunct al Muzeului. Cei acuzați se disculpă, afirmând că nu au fost înregistrate „acte de violență”.

De mai bine de două săptămâni în Capitală sunt organizate mai multe evenimente sub titlul Luna Istoriei LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), organizate de Fundația Accept România cu sprijinul financiar al Ambasadelor SUA și Olandei la București, dar și al Erste Foundation. Luna Istoriei LGTB are loc în fiecare februarie în România și alte opt țări din Europa și se vrea un eveniment pentru promovarea toleranței și respectării drepturilor minorităților sexuale prin manifestări culturale.

Miercuri seara, în cadrul evenimentului, urma să fie proiectat filmul „The Kids Are All Right” („Copiii sunt bine-mersi” n.r.) la sala Noul Cinematograf al Regizorului Român. Filmul, povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening și Julianne Moore, și copiii acestora, a rulat și în cinematografele din România în anul 2011 fără incidente și a fost difuzat chiar și de postul public de televiziune.

În sala de cinema se aflau mai puțin de 20 de persoane care doreau să urmărească filmul, dar și un grup de circa 50 de persoane naționalist-ordodoxe, o parte dintre ei membri ai Alianței Familiilor din România, „dotate” cu icoane, cruci, și drapele. Înainte de începerea filmului, programată pentru ora 18.30, cei din urmă au început să huiduie și să scandeze o serie de remarci homofobe, precum „Rușine”, „Moarte homosexualilor”, „Satana”, „Plecați în Olanda”, „Rușine, zdrențelor”, potrivit înregistrărilor video apărute ulterior, dar și afirmațiilor unor participanți și organizatori.

Ulterior, au cântat imnul național și mai multe melodii bisericești. Astfel, proiecția filmului a fost întreruptă înainte să înceapă.

„Ce m-a surprins a fost că în grupul ăla de extremiști așa-ziși religioși erau și două fete în jur de vreo 20 de ani, dar și o doamnă angajată a Muzeului care spunea că acolo nu a călcat niciodată vreun homsexual. Aveau cu ei o serie de însemne naziste, precum crucea celtică, cu care au și acoperit retroproiectorul. Iar în momentul în care pe scenă s-a urcat o doamnă de la Ambasada SUA, au început să intoneze imnul național”, a declarat pentru gândul Ana Maria Enache, de profesie economist, care a venit să vadă filmul împreună cu o prietenă. Ana Maria, care afirmă că nu este membră a grupului LGBT, dar este o susținătoare a libertății de expresie, este și unul dintre cei care a filmat scenele de aseară de la MȚR. Vedeți filmulețul mai jos.

În momentul incidentelor, în clădire se afla și Mihai Gheorghiu, director general adjunct al MȚR, cel care s-a opus în Comitetul Director difuzării acestui film pe care Ambasada SUA l-a oferit cu titlu gratuit. De altfel, Mihai Gheorghiu apare și în niște poze cu câțiva dintre cei care au protestat, stând la o masă în incinta MȚR. Totodată, el este acuzat că a fost prezent în sală în momentul evenimentelor și nu a făcut nimic.

Contactat de gândul, Mihai Gheorghiu a declarat că nu vrea să dea nici-o declarație publică și că va face o conferință de presă cât de curând. „Nu știu de ce a fost oprit filmul, nu am fost în sală. Fotografiile alea în care apar eu sunt din incinta Muzeului Țăranului Român. În sală am fost să intru să văd ce se întâmplă abia după ce filmul a fost oprit și nu am făcut decât să întrețin dialogul cu forțele de ordine”, precizat pentru gândul Mihai Gheorghiu, fost deputat și secretar de stat în MAE.

Directorul adjunct al MȚR (camașă alba cu dungi) stând la masa cu 3 dintre manifestanți. În poza apare și ultraortodoxul Iulian Capsali (barbă și ochelari) – Sursa foto: Facebook / Miliția Spirituală.

„Este un film absolut decent, cu multe premii”

Prezent la un eveniment la Ambasada Cehiei, directorul Muzeului, Virgil Nițulescu, a fost cel care a sunat la 112 pentru a solicita intervenția forțelor de ordine după ce a fost contactat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul.

„Pentru difuzarea filmului nu trebuia să ne dăm noi acordul. Acordul a fost între Asociația Macondo și Asociația Accept. Noi am primit o scrisoare de la Ambasada SUA pe care am discutat-o în Comitetul Director. Asociația Macondo are un contract cu noi prin care ei difuzează filme. Eu nu am avut niciun fel de probleme cu ei, am colaborat întotdeauna bine”, a declarat  Virgil Nițulescu pentru gândul.

Referitor la filmul „The Kids Are All Right”, directorul afirmă că l-a văzut chiar la televiziunea publică. „Este un film absolut decent, un film cu multe premii. Nu reproșez nimic în ceea ce privește filmul, nici Asociației Accept și Asociației Macondo. Singurul meu reproș este la adresa celor 50 de derbedei care au împiedicat difuzarea filmului. Este pentru prima dată când un grup de huligani împiedică un proiect cultural în muzeu. S-a dovedit că nu avem cum face față unui asemenea atac”, a adăugat el.

Virgil Nițulescu s-a declarat dezamăgit de faptul că forțele de ordine pe care el le-a chemat nu au făcut nimic în acest sens. „Îmi pare foarte rău că nu au făcut nimic”.

Referitor la acuzațiile aduse directorului adjunct, superiorul său recunoaște că a auzit de ele. „Tot ce vă pot spune este că era în muzeu la ora respectivă, deși, mă rog, nu înțeleg de ce mai era. Nu știu însă care a fost rolul lui în acest scandal”, a precizat el.

Directorul MȚR afirmă că unul dintre motivele pentru care în sală au fost prezenți 50 de manifestanți prin faptul că intrarea a fost liberă. „Distribuirea filmului a fost asigurată de către Ambasada SUA la București. Condiția era, și asta a apărut și în scrisoarea pe care ne-au trimis-o, să fie cu titlu gratuit”.

Reprezentanții Accept, împreună cu ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, cer demisia din funcție a lui Mihai Gheorghiu, pe care îl consideră „parte a problemei”.

„Acordul pentru difuzarea filmului a fost obținut și cu sprijinul Ambasadei SUA la București. Este un film banal, care a fost difuzat în cinematografele românești fără niciun fel de incident. În sală erau în jur de 20 de participanți care voiau să vadă filmul, dar și un număr cel puțin dublu de manifestanți din zona extremei drepte. Și vreau să explic de ce i-am catalogat așa: dumnealor confundă libertatea de exprimare la care au dreptul cu incitarea la discriminare și la ură pe criteriul orientării sexuale. Folosind într-un spațiu public și cultural, așa cum este un cinematograf, expresii de genul și solicitând ‘Moarte homosexualilor”, ‘Plecați de aici”, ‘Rușine”, ‘Nu sunteți români”, toate acestea sunt incitări la ură pe criteriul orientării sexuale. Evenimentul a fost filmat chiar de unii dintre ei și au postat imagini pe net”, a declarat pentru gândul Florin Buhuceanu, reprezentantul organizației Accept.

Potrivit acestuia, astfel de expresii și scandări, dar și salutul de tip nazist pe care l-ar fi făcut unii dintre participanți, nu ar trebui să fie „prezente într-o instituție de cultură din România”. „Faptul că domnul Gheorghiu, prezent la fața locului, a asistat pasiv la evenimente este cel puțin ciudat. Unde mai pui că a fost văzut și chiar filmat conversând cu manifestanții. A fost pozat apoi stand la masă cu ei. De aceea cerem demisia lui”, a adăugat el.

„Jandarmii și polițiștii stăteau pe holuri și nu făceau nimic pentru că șefii lor nu le-a spus ce să facă”

Dincolo de solicitarea făcută de directorul MȚR la 112, reprezentantul Asociației Accept afirmă că au sesizat și ei poliția și Jandarmeria înainte de organizarea evenimentului după ce au văzut că mai multe persoane se organizau pe Facebook pentru a  boicota proiecția filmului în 20 februarie. „Tot ce au făcut dânșii, polițiștii și jandarmeria, nu au făcut decât să legitimize o parte dintre cei prezenți, nu se știe din care parte, protestatari sau participanți. Păi doar asta face poliția când apar instigări la ură? Când soliciți moarte cuiva este o manifestare neviolentă? Când tulburi liniștea publică este ceva neviolent. Nu este este primul incident de acest timp, și anul trecut la difuzarea unui documentar au făcut ravagii într-un cinematograf din buricul Bucureștiului”, a mai spus el.

Reprezentanții Asociației Accept împreună cu Active Watch au cerut astăzi Ministerelor Culturii și de Interne să ia măsuri ca urmare a incidentelor de aseară.

„Jandarmii și polițiștii stăteau pe holuri și nu făceau nimic pentru că șefii lor nu le-a spus ce să facă”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

Din punctul său de vedere, incidentul de miercuri seară de la MȚR „a fost un test de funcționare a statului, în care statul nu reușește să își facă datoria”. În acest context, Mircea Toma a afirmat, „cu titlu de opinie”, că „statul român este un partener neonazist al acestor grupări”. „Nu a făcut dovada că ar proteja democrația, valorile democratice, drepturile fundamentale ale omului”, a comentat el.

Reprezentanții Poliției și Jandarmeriei afirmă însă că și-au făcut datoria și că nu aveau de ce să aplice măsuri contravenționale sau penale.

„Noi nu am luat nicio măsură. Pe noi ne-a solicitat prin 112 în cazul în care va fi nevoie. Noi nu am luat nicio măsură pentru că nu a fost necesar. Cei de la poliție au intrat în clădirea MȚR, au discutat cu ei, noi nu am făcut nimic”, a declarat către gândul purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, locotenentul Georgian Enache.

„Au fost colegi mei la fața locului. Din punct de vedere polițienesc nu s-a luat nicio măsură, nici penal, nici contravențional, pentru că nu s-a încălcat nicio măsură juridică”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae.

Potrivit acestuia, polițiștii de la secția 2 s-au mobilizat în zonă din proprie inițivă pentru că știau de eveniment și că exista riscul să apară conflicte.

„Nimeni, din niciuna dintre părți nu a făcut nicio sesizare sau plângere. Mai mult decât atât, poate niște măsuri suplimentare acolo de siguranță și securitate, printr-o firmă privată, ar fi fost foarte indicate și sigur nu ar fi ajuns la încetarea proiectului. Este normal ca toată lumea să intre la liber, dar în situații dintr-astea ar trebui luate măsuri suplimentare”, a adăugat el.

Reprezentanții Asociației Accept au anunțat că mâine vor depune plângere în cazul evenimentelor de miercuri seara de la MȚR, precizând că vor fi în jur de 4-5 declarații în acest sens.

Totodată, într-un comunicat public, Asociația Accept și ActiveWatch cer:

1. Ministerului Administraței ș Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestarilor publice de tip „hate crimes” (infracțiuni motivate de ură);
2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

CNCD condamnă public manifestarile homofobe

Astăzi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a „condamnat public manifestarile homofobe” care au avut loc miercuri, la Muzeul Țăranului Român, în cadrul evenimentului Luna LGBT.

„Boicotarea și împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conștiință, libertatea de exprimare, dreptul la informație și libertatea întrunirilor prevăzute în Constituția României și în tratatele internaționale privind protecția drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte”, se arată într-un comunicat al instituției.

CNCD mai atrage atenția că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc și un prejudiciu de imagine României pe plan intern și internațional.

Dincolo de Facebook, mobilizarea împotriva filmului „The Kids Are All Right” a fost făcută și printr-un mesaj scris pe două panouri publicitare din Capitală. „Vino la Muzeul Țăranului Român azi la ora 18.00! Ți-ai vedea băiețelul…homosexual? Ți-ai închipui fetița…lesbiană? Pe Olari și la MȚR se fac niște chestii”, scria pe un panou, amplasat lângă Colegiul Național „George Coșbuc”.

Primăria Sectorului 2, unde au fost amplasate afișele prin care oamenii erau îndemnați să meargă la MȚR, a identificat firmele care dețin panourile respective – Euromedia Group și Fler Media, potrivit Mediafax. Reprezentanții primăriei mai precizează că nu au primit sesizări în legătură cu afișele, însă primarul Neculai Onțanu a dispus desființarea imediată a acestora și amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

„Prin proiecția unui astfel de film se  încălca statutul Muzeului Național al Țăranului Român”

Într-un comunicat remis gândul, protestatarii de la MȚR își justifică gestul prin faptul că proiecția filmului încalcă statutul Muzeului Național al Țăranului Român, adăugând că „cele aproximativ 50 de persoane venite la acest protest s-au comportat într-o manieră absolut civilizată, fără a ‘da buzna’ în incintă, așa cum pretind unii din promotorii homosexualității în țara noastră”. Vezi aici comunicatul!

NCRR, un proiect cultural al MȚR care își propune să prezinte filme de ficțiune și documentare

Într-un răspuns remis gândul, Daniela Băcanu, directorul Noului Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), de la Muzeul Țăranului Român, afirmă că regretă incidentul de miercuri seara. „Evenimente de aseară ne-au luat prin surprindere, având în vedere că, în experiența noastră de peste 5 ani, publicul nostru nu a reacționat niciodată astfel”, spune directorul NCRR.

Potrivit acesteia, NCRR este un proiect cultural al MȚR, care își propune să prezinte filme de ficțiune și documentare, să promoveze tinerii regizori români și să deruleze proiecte de educație cinematografică. „NCRR este un proiect inițiat în 2007 și de atunci are un program regulat de proiecții și găzduiește, singur sauiu în parteneriat cu alte organizații, evenimente punctuale, festivaluri și programe educaționale”, se mai arată în răspunsul remis gândul.

Citește și