Prima pagină » Știri » VIDEO. Startup-ul lui Elon Musk prezintă o filmare în care o maimuță cu cip în creier joacă jocuri video 

VIDEO. Startup-ul lui Elon Musk prezintă o filmare în care o maimuță cu cip în creier joacă jocuri video 

VIDEO. Startup-ul lui Elon Musk prezintă o filmare în care o maimuță cu cip în creier joacă jocuri video 

Neuralink, startup-ul ale căror baze au fost puse de Elon Musk, prezintă o filmare în care o maimuță care are un cip implantat în creier joacă jocuri video, relatează The Telegraph.

Maimuței i-a fost implantat un cip în creier

Semnalele cerebrale ale maimuţei au fost transmise wireless (fără fir) printr-un dispozitiv implantat.

Scopul este acela ca interfaţă să permită în cele din urmă persoanelor care suferă de afecţiuni neurologice să îşi poată controla telefoanele sau computerele de la distanţă.

Faptul că nu au fost utilizate fire se traduce printr-un „progres semnificativ”, a afirmat un expert, adăugând însă că sunt necesare mai multe informaţii.

Maimuţa macac, pe nume Pager, a fost învăţată mai întâi să joace jocul video cu un joystick şi a fost recompensată cu un smoothie de fructe.

Maimuța a controlat jocul doar cu mintea

De-a lungul procesului, dispozitivul Neuralink a înregistrat informaţiile despre neuronii activaţi pentru controlarea mişcărilor specifice.

Apoi, joystick-ul a fost deconectat, lăsând maimuţa să controleze jocul doar cu mintea.

Cum va fi omenirea ajutată de acest experiment

Într-o postare pe blog, cercetătorii au notat: „Misiunea noastră este aceea de a construi un sistem clinic BMI (Brain Machine Interface – interfaţă creier-computer, n.a.) sigur şi eficient, wireless şi în totalitate implantabil”.

„Principalul nostru obiectiv este de a le reda oamenilor cu paralizie libertatea digitală, de a comunica mai uşor prin text, de a-şi manifesta curiozitatea pe internet, de a-şi exprima creativitatea prin fotografie şi artă şi, da, de a juca jocuri video.

Sistemul „ar putea fi, de asemenea, folosit pentru a restabili mobilitatea fizică”, prin utilizarea legăturii pentru a citi semnale din creier, ce ar putea fi folosite pentru a stimula nervii şi muşchii corpului.

Procesul va trebui, însă, rafinat. „În cazul maimuţei, calibrăm decodificatorul prin cartografierea tiparelor de activitate neuronală la mişcările reale ale joystick-ului. Nu vom putea folosi, însă, o astfel de strategie pentru persoanele cu paralizie”, scrie în text.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și