Luna plină de astăzi, miercuri, 26 mai, a fost un fenomen spectaculos, fiind deopotrivă singura eclipsă totală de lună din 2021 și cea mai mare „Superlună sângerie” de anul acesta, relatează Space.com.
Privitorii din majoritatea lumii au avut ocazia să vadă o lună mai mare decât de obicei, aceasta părând roșie în momentul în care a intrat în conul de umbră al Pământului.
Din păcate evenimentul nu a putut fi urmărit direct din România, deoarece a avut loc la ora prânzului, însă acesta a putut fi urmărit live online în mai multe locuri.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a transmis live timp de două ore Luna foarte strălucitoare, stream-ul încheindu-se la aproximativ 5 minute după faza finală a eclipsei.
Întrucât eclipsa nu a fost vizibilă din Europa, live stream-ul ESA a difuzat imagini ale Lunii de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, agenția națională pentru științe a Australiei) și de la instalația de urmărire a spațiului a ESA din New Norcia, Australia de Vest.
Livestreamul ESA a fost comentat de mai mulți astronomi și oameni de știință invitați, acesta putând fi urmărit pe site-ul ESA.
Observatorul Lowell – unde a fost descoperită planeta pitică Pluto – a difuzat evenimentul astronomic cu mai multe telescoape din Flagstaff, Arizona, de la ora 12:30, ora României.
The Virtual Telescope Project, un observator online fondat de astrofizicianul Gianluca Masi de la Observatorul Astronomic Bellatrix din Italia, a difuzat două live stream-uri: unul pentru eclipsă și unul pentru superlună, acestea începând de la ora 13:00, ora României.