VIDEO. Un proiect „de o importanță formidabilă pentru comunitatea științifică” va începe în România în 2013. Valoarea: 180 de milioane de euro
This browser does not support the video element.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că lucrările de construcție la facilitățile laserului ELI-NP de pe platforma Măgurele, a cărui finanțare nerambursabilă de 180 milioane euro a fost aprobată marți de Comisia Europeană, vor începe în prima parte din 2013.
„Sperăm că undeva la începutul anului viitor să poată începe lucrările. Rămâne de văzut cum se vor derula procedurile de achiziții publice care sunt obligatorii”, a declarat Orban, pentru MEDIAFAX.
El a precizat că dezvoltarea proiectului va fi finanțată de către UE în două etape, în prima etapă 2013-2015, pentru care a fost aprobată marți finanțarea, urmând să fie construite clădirile complexului științific, iar după 2015 este programată achiziția de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.
„Aprobarea de către Comisie a finanțării proiectului transmite un semnal important de încredere în ceea ce privește capacitatea autorităților române de a duce până la capăt, de a realiza acest proiect de mare importanță”, a apreciat Orban, adăugând că nu a fost deloc simplu procesul de pregătire tehnică a dosarului de finanțare, precum și negocierea acestuia cu Comisia Europeană.
Orban a arătat că proiectul, având în vedere valoarea sa financiară, va „îmbunătăți categoric rata de absorbție în ceea ce fondurile destinate politicii de coeziune”, însă va avea și o influență benefică pentru dezvoltarea economic a regiunii Măgurele, precum și un „impact formidabil” pentru comunitatea științifică din România.
„Avem toate garanțiile că putem să realizăm la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanță formidabilă atât pentru comunitatea științifică, dar și pentru întreaga țară. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodată la nivel global. Iar în măsura în care acest proiect va fi dus până la capăt, Măgurele va deveni în mod categoric un punct de atracție pentru comunitatea științifică nu numai din Europa, ci din întreaga lume”, a mai spus Orban.
Comisia Europeană a aprobat, marți, finanțarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a construcției în România, pe platforma de la Măgurele, lângă București, a laserului și laboratoarelor proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP”.
Acest proiect implică 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre și face parte dintr-o inițiativă mai amplă, care include și Republica Cehă și Ungaria, în scopul creării unui consorțiu de cercetare european de avangardă, informează un comunicat al Comisiei Europene.
ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean și va găzdui o gamă largă de discipline științifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalități de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive.
În prezent, în România se investesc numai 0,5% din PIB în cercetare și dezvoltare (C&D), în sectoarele public și privat luate împreună, în timp ce obiectivul național al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, în contextul unui obiectiv principal de investiții în C&D de 3% pe ansamblul UE.