Zece români sunt cercetați de procurorii DIICOT după ce, în decembrie 2012, ar fi furat dintr-un depozit al firmei Armani, din Verona, 1.400 de articole de îmbrăcăminte în valoare de două milioane de euro, pe care le-au trimis în România prin firme de curierat rapid. Rețeaua intenționa să vândă hainele în București.
Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii decembrie 2012, o parte a membrilor grupării, formată din cetățeni români aflați pe teritoriul Italiei, ar fi furat dintr-un depozit situat în orașul Verona, aparținând firmei Armani, 1.400 de articole de îmbrăcăminte, având prețul de vânzare cuprins între 1.400 și 2.000 de euro bucata, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Membrii grupării au expediat bunurile furate în România, prin intermediul unor firme de curierat rapid, intenționând să le vândă în București. Prejudiciul creat este de aproximativ două milioane de euro.
„Urmare a acțiunii simultane declanșate de către DIICOT în cooperare cu autoritățile judiciare italiene, bunurile sustrase au fost recuperate în proporție de 95%”, a precizat DIICOT.
Poliția Română a precizat că, în 18 ianuarie, polițiștii și procurorii au făcut șase percheziții domiciliare, în urma cărora au recuperat 1.378 din cele 1.416 obiecte de îmbrăcăminte furate de la casa de modă, colecția primăvară 2012.
„Furtul a avut loc într-un timp extrem de scurt, suspecții reușind, cu ingeniozitate, să anihileze sistemele de securitate și paza depozitului. După comiterea furtului, bunurile au fost trimise, de membri grupării din Italia, prin intermediul unei firme de curierat, sub formă de colete cu o greutate totală de aproximativ 1.300 kg, în 7 transporturi diferite, în țară, pentru a fi depozitate și plasate pe piețele din România, dar și din străinătate. Coletele erau destinate membrilor rețelei aflați în țară”, a arătat Poliția Română.
În urma perchezițiilor, cinci persoane au fost duse la audieri la DIICOT, pe numele acestora fiind dispusă măsura interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile.
Pentru destructurarea grupării infracționale, anchetatorii români au colaborat cu autoritățile italiene, care au identificat trei cetățeni români suspectați ca fiind autorii furtului. Doi dintre aceștia au fost arestați de autoritățile italiene, iar al treilea este căutat de anchetatori.
În acest caz se fac cercetări pentru inițiere sau constituire ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni, tăinuire și complicitate la furt calificat, a precizat Poliția Română.