România a fost felicitată de Comisia Europeană pentru că a fost primul stat care a solicitat un studiu de impact la explorarea perimetrelor de gaze de șist din Bârlad, studiul fiind necesar doar la exploatare, a precizat marți Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, la conferința „VIITORUL MEDIULUI”, organizată de gândul.
„Mâine va avea loc la Bârlad reuniunea privind dezbaterea publică în cadrul procedurii privind avizul de mediu. România este prima țară dintre toate cele care au început explorarea care a impus studiu de impact de mediu la explorare”, a arătat ministrul Mediului, adăugând că inițiativa a fost apreciată de oficialii europeni la cea mai recentă reuniune privind gazele de șist.
„Pentru explorarea gazelor de șist este nevoie de un aviz de mediu. Partea de exploatare a gazelor de șist care înseamnă o altă fază presupune acord de mediu. Pentru acordul de mediu este nevoie de un studiu privind impactul de mediu. Pe zona de explorare nu există niciun risc și nicio amenințare pentru sănătatea oamenilor”, a adăugat Plumb.
Ea a explicat că orice investiție din România are nevoie de un aviz de mediu care cuprinde o serie de măsuri pe care investitorul trebuie să le ia și să le respecte, precum și un set de standarde de mediu.
„Un acord sau un aviz de mediu emis de către autorit nu înseamnă liber la poluare sau liber la distrugere”, a declarat ministrul Mediului.
În România, la ora actuală, grupul american Chevron deține mai multe licențe de explorare a zăcămintelor de gaze de șist, în județul Vaslui (la Bârlad) și în Dobrogea (Costinești, Vama Veche, Adamclisi).
Chevron a anunțat că intenționează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puț de explorare a gazelor de șist la Bârlad, unde deține certificate de urbanism.
În august 2011 specialiștii companiei americane Chevron au realizat o serie de prospecțiuni seismice pe o suprafață de 400 de kilometri dintr-o concesiune aflată în Bârlad.
Un raport al Administrației americane pentru informație în domeniul energiei (EIA) estimează că România are rezerve de gaze de șist de 1.444 miliarde de metri cubi, echivalente cu consumul pe 100 de ani.