Viktor Orban: În loc de amenzi, Uniunea Europeană ar trebui să deconteze cheltuielile Ungariei pentru că “o apără de migranții ilegali”

Publicat: 13 09. 2024, 11:36

Premierul Viktor Orban a declarat că este încrezător că Comisia Europeană va rambursa Ungariei costurile plătite pentru protejarea frontierei externe a Uniunii Europene împotriva migrației ilegale.

Viktor Orban a spus că Germania a început în sfârșit să se „trezească” și să descopere impactul negativ al migrației, referindu-se la controalele la toate frontierele terestre instituite de autoritățile germane pentru următoarele șase luni, pe lângă propuneri de reducere a numărului de solicitanți de azil, scrie Reuters.

„Ungaria trebuie să fie rambursată pentru suma foarte semnificativă pe care ne-a costat protecția frontierelor”, a declarat Orban pentru postul radio de stat maghiar. „Vor plăti, este doar o chestiune de timp.”

Cu o zi mai înainte, șeful de cabinet al lui premierului maghiar declarase că Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană pentru costurile sale de protecție a frontierelor, calculate de autoritățile de la Budapesta ca fiind de două miliarde de euro.

Decizia UE de a amenda Ungaria pentru politicile de gestionare a migranților, „scandaloasă”

În iunie, instanța supremă a Uniunii Europene decisese că Ungaria trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de euro pentru că nu și-a modificat politica de gestionare a migranților și solicitanților de azil la granițele sale, o decizie pe care Viktor Orban a calificat-o drept „scandaloasă”.

„Acum mai este un singur pas pe care liderii vest-europeni ar trebui să-l facă, nu este deosebit de greu din punct de vedere intelectual: dacă tot spun că granițele trebuie protejate, atunci cei care protejează granițele nu ar trebui să fie pedepsiți pentru asta”, a spus Orban, referindu-se la amendă.

În 2015, Orban a închis una din rutele majore de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanți de azil care fugeau de război și sărăcie, consolidându-și sprijinul acasă, dar atrăgând critici pe scară largă din partea multor membri ai Uniunii Europene.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: