Prima pagină » Știri » Vila în care Darius Vâlcov voia să-și facă galerie de artă, scoasă la vânzare

Vila în care Darius Vâlcov voia să-și facă galerie de artă, scoasă la vânzare

Vila din Sectorul 1 al Capitalei în care fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru fapte de corupție, inteționa să-și deschidă o galerie de artă a fost scoasă la vânzare pe un site de specialitate pentru suma de 1,85 milioane euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Imobilul situat pe strada Stockholm, numărul 16, se află în proprietatea SC Rupiah SA, companie care primit prin concesionare serviciul de întreținere a spațiilor verzi din Slatina, pe vremea când Darius Vâlcov era primar al reședinței județului Olt. În clădirea respectivă ar fi trebuit să funcționeze Galeria Rafael, unde fostul ministru avea de gând să-și expună tablourile confiscate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, achiziționate din banii primiți ca mită.

Imobilul este disponibil atât pentru vânzare, în schimbul sumei de 1,85 milioane euro, dar și pentru închiriere, pentru 8.500 de euro pe lună. La ambele prețuri se adaugă taxa pe valoare adăugată (TVA).

„Vă oferă spre vânzare o clădire neoclasică,elegantă și rafinată. Situată într-o zonă exclusivistă în Dorobanți, ideală pentru segmentul rezidențial sau office, fiind structurată astfel: subsol, patru apartamente pe nivele + mansardă cu suprafețe cuprinse între 100,68 mp și 187,10 mp. La parter și primul etaj se regăsesc două apartamente cu trei camere, măsurând 105,29 mp și 187,10 mp. Al doilea etaj prezintă un apartament cu două camere având o suprafață de 100,68 mp, pe când al treilea etaj și mansarda prezintă un duplex cu cinci camere”, se arată în anunțul de pe site-ul de specialitate.

Procurorii DNA au efectuat, în 26 martie 2015, șase percheziții în localități din județul Olt, în municipiul Slatina și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Vâlcov, prin interpuși, de la case celebre de licitații, cu bani presupus obținuți din fapte de corupție. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA. Procurorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov și oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă.

Anchetatorii au găsit 29 de tablouri și la perchezițiile făcute chiar la imobilul de pe strada Stockholm. Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziția de tablouri. Operele de artă găsite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre alții, de Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ștefan Câlția, Adam Bălțatu, Aurel Băieșu, Dumitru Ghiață, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuță, Constantin Păuleț, Andy Worhol și Mihai Sârbulescu. Tot la aceeași adresă au fost găsite și obiecte decorative semnate Pablo Picasso și Victor Brauner.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunțat la funcție câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 și până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârșitul anului 2014 și până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanțelor Publice.

În luna mai 2015, Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupa de acesta, de primar, senator și ministru.

Citește și