Vindeau terenurile Primăriei Capitalei, după ce obligau martorii să dea declarații mincinoase. Poliția i-a ridicat într-un dosar cu prejudiciu de 1 milion de euro
„În fapt, polițiștii bucureșteni au documentat, în perioada martie – iulie a.c., activitatea unui grup format din șapte bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 38 și 78 de ani, care ar fi preluat, din proprietatea unei unități administrativ-teritoriale și a altor patru persoane fizice, 11 terenuri și imobile, solicitându-se în mod fictiv instanței constatarea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii, ulterior acestea fiind vândute și revândute altor persoane”, arată marți Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.
Surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că gruparea era formată exclusiv din persoane care locuiau în cartierul Bucureștii Noi, în vecinătatea terenurilor respective și care știau faptul că acestea nu au proprietar.
Potrivit surselor citate, doi dintre membrii grupării, Nicu Porumbiță, în vârstă de 78 de ani, și Gheorghe Gogică, de 77 de ani, sunt doi judecători de stabor, foarte respectați în comunitățile de romi din zonă, care locuiesc în Bucureștii Noi de mai bine de 30 de ani.
Anchetatorii au stabilit că cei nouă suspecți ar fi vândut unor cumpărători de bună-credință un teren de 245 de metri pătrați, unul de 400 de metri pătrați, unul de 481 de metri pătrați și un teren cu suprafața de 245 metri pătrați, pentru sume cuprinse între 50.000 și 108.000 de euro.
Prejudiciul total a fost stabilit de anchetatori la peste un milion de euro.
În cazul terenurilor vizate, polițiștii Secției 5 au făcut o adresă către Primăria Capitalei, care la rândul ei a trimis o echipă de specialiști ca să evalueze situația imobilelor, au precizat sursele din Poliție.
Opt dintre cele nouă persoane ridicate au fost reținute de Poliția Capitalei și urmează să fie prezentate instanței Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune, amenințare și influențare a declarațiilor.
Conform anchetatorilor, pentru a obține terenurile în instanță prin uzucapiune, suspecții trebuiau să dovedească faptul că le-au avut în folosință un timp îndelungat, fapt care a impus necesitatea existenței unor martori. În acest sens, aceștia ar fi amenințat mai multe persoane, pe care le-ar fi obligat să dea declarații mincinoase în fața instanței.
În plus, polițiștii Secției 5 au descoperit că gruparea solicitase instanței punerea în posesie pentru alte 16 terenuri situate în zona Bucureștii Noi, tot prin uzucapiune.