Prima pagină » Știri » Vioara Guarnieri a fost evaluată la două milioane euro

Vioara Guarnieri a fost evaluată la două milioane euro

Vioara Guarnieri, la care a cântat George Enescu, a fost evaluată la suma de două milioane de euro de expertul Cezar Marin, Muzeul "George Enescu" intenționând să solicite această sumă de la Banca Națională a României pentru a asigura instrumentul.

Vioara Guarnieri, la care a cântat George Enescu, a fost evaluată la suma de două milioane de euro de expertul Cezar Marin, Muzeul "George Enescu" intenționând să solicite această sumă de la Banca Națională a României pentru a asigura instrumentul.

Potrivit Laurei Manolache, directorul Muzeului "George Enescu", vioara a fost evaluată de Cezar Marin, expert acreditat de Ministerul Culturii și Cultelor (MCC) pentru clasarea unui asemenea bun. "Există un expert al Ministerului Culturii și Cultelor, Cezar Marin, pe care l-am contactat, dar nu are autorizație de evaluare, ci de clasare a unui astfel de instrument. Nu știu dacă evaluarea poate fi recunoscută. Nu știu dacă expertul poate emite un certificat de evaluator.

Am apelat la Cezar Marin pentru că nu există în România o persoană autorizată în acest sens", a declarat pentru MEDIAFAX Laura Manolache, directorul Muzeului "George Enescu". Totuși, ministrul Culturii și Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anunțat joi, în cadrul unui briefing de presă, că vioara Guarnieri a fost evaluată la suma de două milioane euro.

Ministrul a declarat că nu știe cine a expertizat vioara. Evaluarea viorii va fi urmată, potrivit Laurei Manolache, de asigurarea acesteia.

"Dorim să contactăm Banca Națională a României pentru a ne sponsoriza, în vederea asigurării viorii Guarnieri. La valoarea aceasta nu putem conta decât pe o sponsorizare", a explicat Manolache.

Ea a precizat că vioara Guarnieri nu a fost clasată în patrimoniul cultural național, categoria tezaur, deoarece clasarea ar impune, potrivit legislației din domeniu, ca instrumentul să nu mai fie atins. "Vioara Guarnieri nu a fost clasată, nici nu dorim deocamdată acest lucru.

Am făcut o adresă la Ministerul Culturii în acest sens, pentru că actuala legislație din domeniu prevede că obiectele clasate ca tezaur să nu mai fie atinse, fapt pentru care am solicitat o modificare a legislației înainte de a clasa instrumentul", a spus Laura Manolache.

Totuși, vioara Stradivarius a fost clasată recent în categoria tezaur a patrimoniului cultural național și urmează să fie dată prin concurs, spre folosință, unui tânăr muzician român.

În ceea ce privește punerea în circuitul artistic a viorii Guarnieri, pe care a cântat George Enescu, Laura Manolache a precizat că nu s-a luat încă o decizie, însă sunt vizate două variante, fie organizarea unui concurs pentru darea în folosința unui violonist, fie folosirea acesteia la evenimente speciale.

Citește și