Prima pagină » Știri » Violența în familie: Cum ar putea fi modificată legislația

Violența în familie: Cum ar putea fi modificată legislația

Violența în familie: Cum ar putea fi modificată legislația
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a lansat, joi, în dezbatere un proiect de modificare a legii violenței în familie care propune ca ordinul de protecție pentru victime să poată fi cerut de oricine asistă la o scenă de violență în familie, iar manipularea copiilor să fie încadrată la violență psihologică.

Astfel, „în cazul minorilor și al persoanelor aflate în imposibilitatea de a solicita emiterea unui ordin de protecție, sesizarea situației de violență în familie se înaintează organelor de poliție de către orice persoană care a luat cunoștință, pe orice cale, de existența situației de violență în familie”, potrivit inițiativei legislative de modificare a legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

În termen de 24 de ore de la primirea solictării organele de poliție ar urma să verifice aspectele semnalate și să înainteze rezultatele anchetei către parchetul competent, potrivit sursei citate.

„Procurorul, după examinarea documentelor cazului, solicită instanței emiterea ordinului de protecție în cazul în care constată existența unei situații de violență în familie. În cazul în care există impedimente legale la efectuarea verificărilor, organele de poliție au obligația de a solicita de îndată instanței emiterea unui mandat special, cu executare imediată, pentru realizarea acestora. Instanța competentă emite un mandat special în termen de 24 de ore de la primirea solicitării”, potrivit proiectului de lege.

„De multe ori, victimele nu solicită un astfel de ordin, de cele mai multe ori fiind constrânse fizic sau psihic să nu facă asta. Tocmai de aceea, am propus ca acest ordin să poată fi cerut de oricine asistă la o scenă de violență domestică, iar organele de poliție să fie obligate să verifice imediat cazul semnalat”, a precizat Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Ovidiu Raețchi a mai propus și ca alienarea parentală, „încă un subiect tabu în România”, să fie încadrată la violență psihologică.

„Această formă de alienare trebuie încadrată la violență psihologică, pentru că un copil căruia i se spun lucruri false despre unul dintre părinți, menite să îl îndepărteze de acesta, rămâne cu anumite traume”, susține Raețchi.

Liberal mai propune ca serviciile de consiliere gratuită să fie acordate victimelor în faze premergătoare actelor de violență, precizând că asta poate contribui la motivarea victimei în sensul căutării ajutorului specializat.

„O altă prevedere importantă este cea referitoare la serviciile de consiliere acordate victimelor, propunerea mea fiind că acestea să fie acordate înaintea unei plângeri penale, în etapa în care victima încă poate căuta ajutor pentru prevenirea unor acte de violentă extremă”, a mai spus Raețchi.

 

Citește și