Potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB),față de anul școlar 2016-2017, când au existat 139 de cazuri de incidente violente în unitățile de învățământ, în perioada 2017-2018, numărul acesta a ajuns la mai mult de dublu – 326. 1.200 de elevi au fost sancționați în urma activităților violente în școli, șase dintre ei fiind exmatriculați.
„Pentru acte de violență față de elevi au fost sancționate și patru cadre didactice în anul școlar 2017 – 2018,” se arată în raportul ISMB.
Același raport a constatat că peste 700 de clădiri ale unităților de învățământ nu aveau autorizație ISU la sfârșitul anului școlar 2017-2018.
„Din totalul clădirilor destinate învățământului de stat, 53 dețineau autorizația de securitate la incendiu. Numărul clădirilor care nu aveau autorizare de securitate a fost de 772, iar 252 clădiri nu necesită autorizarea. În învățâmântul particular, 30 de clădiri au autorizație de siguranță la incendiu, iar 103 nu posedă această autorizație”, mai arată sursa citată.
10% din totalul preșcolarilor și elevilor din România învață în Capitală.
„La nivelul anului școlar 2017 – 2018, numărul elevilor din învățământul de masă a fost de 244.667, dintre care cei mai mulți s-au înregistrat în cadrul învățământului primar – 83.364. Pentru învățământul liceal s-a înregistrat un număr de 62.076 de elevi, iar la nivelul învățământului gimnazial au fost 56.628.”
Raportul realizat de ISMB informează că în anul școlar 2017-2018 au funcționat 87 de clase în învățământul profesional, din care patru clase în sistem dual.
Și anul școlar 2018-2019 a debutat cu acte de violență în școlile din toată țara. Trei adolescente de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghica” din Comănești, județul Bacău s-au încăierat în sala de clasă. Colegii nu au intervenit să oprească bătaia, ci au încurajat-o, au filmat-o și au postat-o pe Facebook. Cel mai probabil, tinerele se vor alege numai cu nota scăzută la purtare.
Conducerea colegiului a explicat că scandalul a pornit din cauza unui băiat, iar cele trei eleve vor avea nota scăzută la purtare.
„Ca întotdeauna, între două fete, cearta pornește de la un băiat! Noi am depistat toate persoanele. Știm ce s-a întâmplat. Fata care a fost agresată nu are urme, leziuni, nu vrea să depună plângere. Fetele sunt minore și învățământul e obligatoriu, astfel că noi, din păcate, nu putem decât să le scădem nota la purtare”, a declarat pentru Mediafax, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghica” din Comănești.
Atenție! Înregistrarea conține un limbaj licențios și imagini șocante.
Agresivitatea în școli nu se manifestă numai între elevi, ci și între profesori și elevi. Un elev de la un liceu tehnologic din Râmnicu Vâlcea a fost filmat în timp ce îi cerea agresiv socoteală unei profesoare pentru o notă primită, îi vorbea urât, lovea cu pumnul în catedră și o amenința: „Lasă că ne vedem noi pe stradă, când nu ești în școală,” i-a spus elevul de clasa a XI-a profesoarei care i-a dat nota doi la o lucrare. „Arătați-mi și mie unde am greșit, sunteți profesoară și trebuie să-mi arătați unde am greșit. Citește din carte și arată-mi unde am greșit… mai citește o dată… vorbesc cum vreau… să te vedem pe stradă când nu mai ești în școală… mă… pe ea,” sunt replicile elevului, în timp ce profesoara încearcă să-l calmeze: „Nu e bine ce faci… Ți-am dat câteva indicii… eu zic să te gândești mai bine, o să-ți scad nota la purtare.” Colegii l-au întrebat la final dacă a primit nota 2, iar elevul a încheiat cu amenințarea: „Stai să vezi ce-o bat când iese din școală!”