Violeta Alexandru: Am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la AJOFM-uri pentru plata celor 41, 5 % din salariu în cazul persoanelor aflate în șomaj tehnic / Angajatorii trebuie să facă dovada plății contribuțiilor
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, pe Facebook, că vor începe plățile către companii pentru plata celor 41,5% din salariu pentru cei aflați în șomaj tehnic și că procedurile durează în medie cam zece zile.
Alexandru spune că procesarea datelor este îngreunată de faptul că există cazuri în care angajatorii trimit documente incorecte sau incomplete către instituțiile abilitate.
Redăm mai jos postarea ministrului muncii pe Facebook:
„Imediat după ce rectificarea bugetară a fost publicată, în 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la AJOFMuri pentru plata măsurii de 41,5% din câștigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în șomaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regulă, durează cam 10 zile, nu țin doar de Ministerul Muncii, nu mai intru în detalii.
Violeta Alexandru: „S-a tras tare pentru a nu mai trece o zi”
Ce trebuie reținut este că suntem în continuare determinați să sprijinim angajatorii și angajații, poate mai mult decât o fac alte țări membre UE. Știm că au în continuare nevoie. Măsurile luate și acțiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie până acum (și nu s-a terminat!), ca … pe front. Cu toată mobilizarea posibilă, cu toți colegii care au putut și au vrut (real!) să se implice.
Luni intrând banii în conturi, vom începe primele plăți pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin muncă multă. Le mulțumesc colegilor pentru acest lucru.
Ministerul Muncii este, până la urmă, singura instituție publică – prin instituțiile din coordonare – care s-a mobilizat, fără precedent, pentru a face plăți oamenilor. În paralel cu sarcinile cotidiene care nu au rămas în urmă. După acest mandat, voi vorbi despre mobilizarea administrației pentru a gestiona criza. Iar Ministerul Muncii va fi studiu de caz pentru că avem ce spune. Din propria experiență. Nouă chiar ni se potrivește hashtag-ul #lamuncă.
Acum. Am câteva lucruri de spus la finalul zilei de lucru. Procesarea dosarelor pentru Măsura 41,5% a fost mult mai complicată decât a fost cea pentru plata Șomajului Tehnic (de care ne ocupăm în continuare, nu s-a terminat). Mult mai sigură pentru administrație, din perspectiva controlului Curții de Conturi (pe care îl tratăm cu toată seriozitatea) dar mult mai complexă.
„Angajatorii depun documente incorecte sau incomplete”
Angajatorii trebuie să facă dovada plății contribuțiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alții – nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare – iunie. Presupun că următoarea etapă va fi puțin mai ușoară.
Văd următoarele probleme despre care am discutat astăzi cu echipa ANOFM București (aici procentul solicitărilor corecte la data depunerii este sub 30%, o să am la începutul săptămânii imaginea națională):
- angajatorii depun documente incomplete/incorecte. Nu atașează sau atașează incomplet documentele necesare verificării plății contribuțiilor. Lipsesc Ordinele de Plată, deși obligația este prevăzută în Cerere.
- în multe situații, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondență suplimentară cu aceștia. Nu una ci mai multe.
- în multe cazuri, Declarația D112 la luna iunie cuprinde atât contribuțiile lunii iunie cât și contribuțiile aferente Șomajului Tehnic pe luna mai. Ne luăm timp, vorbim, rezolvăm.
- sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuții și atașează multe OP-uri (chiar și de ordinul sutelor). Aceste OP-uri trebuie adunate și verificate cu Declarația D112;
- sunt angajatori care depun aceeași solicitare de două sau chiar de mai multe ori. Se verifică solicitare cu solicitare și se înlătură dublurile.
- deși este prevăzut foarte clar în Ordonanță faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (Șomaj Tehnic sau măsura 41,5 %), totuși depun pentru ambele măsuri.
Cu cât sunt mai multe omisiuni/erori, cu atât mai lungă perioada de procesare.
Toate aceste operațiuni în paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicită șomaj tehnic sau 41,5%) unei unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeană. Pentru că vreau ca în paralel să se poată obține bani europeni dacă tot se pot obține pentru aceste măsuri. Tot noi le facem și pe acestea.”, a transmis Ministrul Muncii.