Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat, în direct la GÂNDUL LIVE, că principala sa preocupare este legată de sutele de mii de români lăsați șomeri de pandemie. Un alt obiectiv al ministrului este digitalizarea în zona relațiilor de muncă, un capitol la care România a rămas mult în urma altor țări.
„Față de pericolul din acest an, guvernul a gestionat bine lucrurile, a mobilizat administrația, nu e ușor de făcut să se adapteze unei noi legislații, alături de angajați, angajatori, ascultându-le problemele, pentru un sprijin consistent.
Dacă nu ar fi fost populismul din Parlament, aș fi gestionat și mai bine. Eu țin legătura constant cu angajații, angajatorii și prin instituții și am trăit experiența de situații la limită ale unor companii profund zdruncinate de pandemie. Oamenii au acum un loc de muncă după ce au trecut de perioada suspendării temporare a contractelor de muncă.
Aș spune că plățile pe care le-am făcut, de 6,7 miliarde de lei, sunt plăți din taxele celor care muncesc. Când parlamentarii PSD dublează, triplează totul înseamnă o palmă pe obrazul celor care muncesc.
Prin urmare, am o gândire liberală, profund respectuoasă față de toți cei care muncesc. Toate plățile făcute pentru 1,3 milioane beneficiari sunt din taxele celor care muncesc.
Suntem alături de toate domeniile care se confruntă cu greutăți. România a făcut plăți prin administrația publică, nu prin instituții private. Am lucrat cu o administrație care s-a mobilizat, am venit în sprijinul tuturor celor care au fost în situația de a-și închide activitatea, din cauza Covid, am plătit prompt șomajul tehnic.
Sunt oameni care au recunoscut că ceea ce s-a întâmplat în România le-a ținut business-ul în viață. Plata șomajului tehnic e o măsură prin care guvernul a dat următorul șomaj. Am preferat șomajul tehnic, suspendarea temporară a locului de muncă, pentru ca angajatorii să nu își piardă angajații.
Nu am greșit, acum semnalele sunt de revenire!
Am găsit măsuri de sprijin pentru a-i ajuta în continuare. Pe cei care au în continuare activitatea închisă, pentru cei cu un risc mai mare, continuăm măsura șomajului tehnic, până la sfârșitul anului.
Dacă lucrurile evoluează, vom prelungi în consecință. Șomajul e undeva peste 3%, avem 300.000 de șomeri, e cifra oficială, orice altă cifră bazată pe cercetări tip sondaje de opinie trebuie validate cu politicile statului.
Grija mea e să găsesc soluții pentru cei 300.000. Un om care stă în șomaj o perioadă lungă e dificil de reangajat, își pierde anumite abilități, se adaptează mai greu.
Tot alături de ei am gândit soluții pe termen mediu și lung pentru a oferi toate pârghiile pentru ca un om care vrea să muncească să o poată face în România.
Nu am cum să speculez. Suntem pregătiți pentru orice variantă. Dacă la CCR nu se înțelege faptul că aceste plăți se fac în funcție de posibilitățile pe care le ai. Împrumuturile ar fi afectate de capacitatea economiei de a genera resurse în acest moment.
Așteptarea mea e să fim cu toții responsabili, să înțelegem că nu e nimeni încăpățânat să nu facă creșteri, dacă resursele ar exista. Nu vrem să ne comportăm populist. Nu am intrat în politică cu acestă abordare. Orice creștere trebuie să fie sustenabilă. Datoria noastră este să ținem economia pe picioare. Oamenii înțeleg. Suntem într-un an electoral, e o întrecere în zona de stânga pentru a le vinde iluzii oamenilor.
Merg foarte mult în teren, nu vreau să pierd contactul, iau toate mesajele, am văzut o schimbare de atitudine și în rândul pensionarilor cu privire la guvern, încep să înțeleagă că nu este rea credință și este o abordare rațională a guvernului. Așteptăm decizia CCR, eu sunt conștientă că orice speculație nu va face decât să alimenteze o serie de scenarii. Îmi văd de treabă, voi lucra cu rezultatele deciziilor celorlalte instituții, dar fac apel la responsabilitatea.
Întreb sindicatele: Doresc ele să țină România în loc? Lumea s-a schimbat, relațiile de muncă s-au modernizat peste tot în lume. Schimbările pe care le propun sunt schimbări care vor creea o opțiune pentru cei care vor să folosească tehnologia. Să dăm posibilitatea ca CIM-urile să fie modificată cu o semnătură electronică autorizată, cerută de cei care fac plăți cu cardul, folosesc tehnologia, nu au o emoție…Acești oameni cer instituțiilor să se adapteze vremurilor. Nu exclud varianta clasică. Nu asta e problema. Problema e de a răspunde nevoii de modernizare.
Nu sunt de acord cu ceea ce spun sindicatele. Doresc să facem un pas înainte, să folosim tehnologia ca alternativă, să facem un pas înainte în telemuncă, sunt lucruri care trezesc emoții, deoarece există o rigiditate în sectorul public. Îmi asum asta, România a făcut târziu pasul spre digitalizare. Voi lua aceste decizii pentru că există în România oameni care se confruntă cu un sistem public rămas foarte mult în urmă”, a declarat Violeta Alexandru la GÂNDUL LIVE.