Prima pagină » Știri » Viorel Hrebenciuc a fost ARESTAT preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Viorel Hrebenciuc a fost ARESTAT preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Viorel Hrebenciuc a fost ARESTAT preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri
Decizia de miercuri dimineață a magistraților instanței supreme poate fi contestată de fostul parlamentar la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia de miercuri dimineață a magistraților instanței supreme poate fi contestată de fostul parlamentar la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost reținut, marți, de către procurorii DNA Brașov în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, după ce fusese citat să se prezinte marți dimineață la DNA Brașov, în condițiile în care luni Camera Deputaților luase act de demisia deputatului. Camera Deputaților a trimis la Ministerul Justiției un document prin care a informat că Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat și că nu se mai impune avizul Parlamentului pentru reținerea și arestarea acestuia. Actul a fost trimis Parchetului instanței supreme, iar de aici la DNA, care solicitase avizul de la Parlament în cazul lui Hrebenciuc.

La intrarea în sediul DNA Brașov, Hrebenciuc a fost întrebat dacă este pregătit pentru ce e mai rău și a răspuns afirmativ, menționând însă că nu îi este frică pentru că știe ce a făcut.

„Da, da sunt pregătit. Peste două-trei luni de zile o să râdeți de el (dosar – n.r). Un singur lucru vreau să vă zic: de ani de zile frica domină în România. Toate acțiunile noastre sunt paralizate de frică, nimeni nu semnează o hârtie, nimeni nu are o inițiativă, toată lumea are o spaimă celebră devenită de acum. Eu am demonstrat prin gestul meu că nu-mi este frică pentru că știu ce am făcut. Nu am niciun motiv să nu mă prezint cu inima deschisă în fața procurorilor de la DNA”, a declarat Hrebenciuc.

De asemenea, întrebat dacă se simte trădat de PSD, Hrebenciuc a răspuns: „Sunt coincidențe care s-au întâmplat, dar în niciun caz nu m-a trădat partidul și nici eu nu l-am trădat niciodată””.

Camera Deputaților a luat act, luni, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament. Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în două dosare, și-a depus în 21 octombrie demisia din Parlament.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, precum și în dosarul în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. În același dosar, Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În acest dosar, fiul său, Andrei Hrebenciuc, a fost arestat preventiv, în 24 octombrie, pentru 30 de zile.

Procurorii susțin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, să pronunțe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafețe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanței, obținută fraudulos, Sturdza și Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga și Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceștia ar fi promis că vor determina funcționarii de la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău și ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracțiunea de trafic de influență.

Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier.

Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

În acest dosar, au mai fost arestați preventiv Dan Bengescu și Paltin Gheorghe Sturdza. Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță sunt cercetați sub control judiciar.