Viorica Dăncilă, în direct la GÂNDUL LIVE: Alegerile parlamentare, o provocare pentru PSD / Liviu Dragnea este împotriva mea din cauză că am avut curaj să spun „NU”
Viorica Dăncilă, fost premier al României, a vorbit, în direct la GÂNDUL LIVE, despre situația sa în PSD și alegerile parlamentare, unde speră să se regăsească pe liste. Politicianul l-a criticat pe Liviu Dragnea, spunând că fostul lider social-democrat, aflat acum după gratii, încă mai are influență în Teleorman, unde ar fi intervenit pentru ca Viorica Dăncilă să nu fie inclusă pe listele pentru alegerile din 6 decembrie.
Cred că s-a greșit încă de la început. Am văzut foarte multe bâlbe ale guvernului. Am văzut măsuri brutale, numărul mare de amenzi, mult mai mare decât în alte state. Am văzut că nu există o politică clară pentru această situație.
„Guvernul trăiește în altă realitate”
Oamenii efectiv se tem. Dar văd că avem un guvern care nu vine cu o politică clară în diferite situații legate de pandemie. Guvernul acționează haotic. Are declarații contradictorii, nu doar legat de pandemie, dar și în domeniul educației.
Guvernul trăiește în altă realitate, spune că totul merge bine, în timp ce fiecare cetățean vede că nu merge bine.
Aș fi mărit numărul de testări încă de la început. Se vorbea de Covid ca de o simplă răceală. Contează și puterea exemplului. Atunci când vezi în biroul premierului că se stă fără mască, se fumează, fără frică de Covid, oamenii cred că nu este chiar atât de important să poarte masca.
Aș fi acționat atât din punct de vedere al limitării pandemiei, cât și din punct de vedere economic.
„Suntem într-o situație alarmantă”
Procurarea de aparatură necesară, mărirea numărului de teste, să vedem ce se întâmplă cu plasma de la cei cu Covid, dar nu am văzut ca Guvernul să facă ceva. Aș fi încercat să limitez cazurile de Covid, dar prin discuții cu oamenii, pentru că nu poți să impui ceva și să demontrezi altceva.
Suntem într-o situație alarmantă, iar guvernul are datoria de a acționa. Acțiunea guvernului nu e cea care ar fi necesară în acest moment. Am văzut ceea ce s-a întâmplat la Sf. Parascheva. Nu s-a vorbit cu biserica, se duce în derizoriu credința. Oamenii merg să se roage, că sunt bolnavi, că le-a murit cineva, că au nevoie de acest lucru.
Am văzut problemele de corupție, să nu uităm de achiziții, Unifarm. Toate au generat neîncredere în rândul românilor.
„Nu am fost omul lui Dragnea!”
Nu am fost omul lui Dragnea. El era președintele partidului, eu eram premierul României, al tuturor românilor. Era un program de guvernare, a adus creșterea nivelului de trai. Acționam foarte ordonat. În cabinetul meu exista o foaie de parcurs pe fiecare minister în parte.
Liviu Dragnea nu a intervenit în guvernul României, la Palatul Victoria, în programul de guvernare. Au fost știri false și s-a dovedit că Viorica Dăncilă a acționat ca și premierul României, nu ca un premier marionetă condus de Liviu Dragnea.
Viorica Dăncilă a continuat și după ce a plecat Liviu Dragnea să aplice măsurile bune pentru români. Drept dovadă, în 2019, am atins PIB-ul de 1.000 miliarde lei, pentru prima oară.
Se vede că guvernul pe care l-am condus și-a atins o mare parte din obiective. Puteam să îndeplinim și mai multe obiective.
Viorica Dăncilă e un om puternic. A știut că are o obligație față de țară. Indiferent de atitudinea lui Liviu Dragnea, eu am mers mai departe. Liviu Dragnea vorbea în conferințele de presă, să știți că mulți pot vorbi… Dar faptele vorbesc. Mi-am urmat efectiv obligațiile pe care le aveam, cu și mai multă muncă am implementat și mai multe lucruri pentru români.
Trebuie să ai o legătură cu statul paralel, să știi despre ce este vorba. Am văzut demonstrații și pro și contra. Am văzut declarațiile unora, eu am lucrat 9 ani la Bruxelles, e important să luptăm împotriva corupției, să nu atentăm la independența justiție, dar la fel de importantă e libertatea cetățenilor.
„Cei vinovați de incidentele din 10 august 2018 să plătească”
Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Îmi pare rău de cei care au suferit. Mi-aș fi dorit să fiu la București. La Palatul Victoria, poate aș fi atenuat din ce s-a întâmplat în acea zi. Aș fi încurajat o acțiune progresivă a jandarmeriei, aș fi vorbit cu cei care au provocat incidente.
Nu am știut că va fi atâta violență, din partea unor oameni care nu reprezentau diaspora, ci au venit să facă scandal. Am plecat în concediu cu credința că nu se va întâmpla nimic din cele relatate. E o obligație ca justiția să-și facă datoria, cei vinovați să plătească.
Sunt anumite cerințe din partea PSD legate de persoanele care se vor regăsi pe listele pentru parlamentare. Am trei puncte forte care mă recomandă:
1. Cel legat de corupție, de subminarea justiției. Au fost acuze asupra PSD. Nu am nicio vulnerabilitate
2. Marcel Ciolacu va avea un scor mai bun dacă se prezintă cu o echipă unită, dacă cei cu expertiză se vor regăsi pe liste.
3. Din 2018 până în octombrie 2019 am fost premierul României. Dacă PSD apreciază la justa valoare perioada mea de guvernare mă va pune pe liste. Nu poți să mergi pe liste din 2021 cu rezultate din 2018.
„Am încredere că Marcel Ciolacu va lua decizia corectă”
Am încredere că Marcel Ciolacu e un om de cuvânt, vertical. A spus că Viorica Dăncilă a fost premierul României și trebuie să fie pe listă. El semnează participarea la alegerile parlamentare.
Marcel Ciolacu m-a susținut, a avut încredere în mine când m-a propus pentru președinția României.
Ciolacu e un om de cuvânt, e în interesul partidului ca să nu mai avem aceleași situații din trecut, când foștii lideri trebuiau să dispară. A spus el însuși că s-a dus vremea tătucilor. A spus că va da startul ca să nu se mai întâmple așa ceva.
Am vorbit cu mai multe persoane din PSD, oamenii sunt preocupați de programul de guvernare, de pandemie, de alegerile parlamentare, unde avem nevoie de un scor cât mai bun. Eu nu fac parte din conducerea PSD.
Am condus organizația de femei, eu încă sunt membru. Conducerea a vrut să dea un semnal de apreciere către organizațiile locale, prin numirea doamnei Doina Fedorovici. Eu cred că organizația de femei a dat dovadă mereu de solidaritate. În 2016, organizația de femei a obținut pentru prima dată 30% locuri pe liste pentru femei. Am avut prima femeie premier, prima femeie în turul 2 la prezidențiale, prima persoană care a condus președinția rotativă a UE. Avem un loc aparte în inima femeilor din România.
„Liviu Dragnea nu o susține pe Viorica Dăncilă, este împotriva ei”
Dl. Rădulescu a fost exclus. Am văzut informațiile din spațiul public. La județul Teleorman au fost telefoane date, ca eu să nu mai fiu pe liste, ca să fie susținută Carmen Dan. Am văzut și declarația președintelui PSD de la Teleorman, conform căreia Viorica Dăncilă e un blestem pentru județ. M-a mirat pentru că l-am susținut întotdeauna pe Adrian Gâdea. Toate acestea conduc într-o singură direcție: Liviu Dragnea are încă oameni care îl ascultă, are încă influență mare. Nu mi-am depus încă această candidatură în Teleorman, din respect pentru oameni, nu am vrut să fie un scandal acolo, nu ar fi fost în avantajul organizației.
Liviu Dragnea nu o susține pe Viorica Dăncilă, dimpotrivă, este împotriva ei. Motivul este simplu: admistia și grațierea, faptul că am avut forța să spun „NU”.
M. Ciolacu ar da senzația că îl ascultă pe Dragnea dacă nu mă include pe listele pentru parlamentare.
Cu Carmen Dan nu mai am nicio legătură, din momentul în care am demis-o de la MAI. Pe Olguța Vasilescu am felicitat-o. I-am trimis un mesaj Gabrielei Firea, pentru munca depusă, forța de care a dat dovadă. Avem relații cât de cât bune.
„Nu aș candida ca independent”
Nu aș candida ca independent. Sunt în PSD. Am luptat foarte mult pentru partid, pentru femeile, copiii din România. Pentru mine nu e un scop în sine ca Viorica Dăncilă să fie un nume pe o listă. Vreau să îmi folosesc toată experiența pentru a veni în sprijinul femeilor, copiilor și să pot sancționa greșelile Executivului.
Dacă nu are loc un premier pe o listă, care a adus o creștere a nivelului de trai, atunci nu știu care sunt criteriile de la baza evaluărilor.
La alegerile locale am văzut că avem două partide mari în România: PSD și PNL. Dacă analizăm rezultatele, vedem că PSD a obținut un plus la numărul de primari și președinți de CJ-uri, iar PNL a avut un plus la numărul de voturi din 27 septembrie.
USR, mult în spatele altor partide
USR e mult în spatele acestor partide. Dar electoratul va stabili cine merită și cine nu merită. La alegerile locale, foarte importante pentru populație, contează și omul care candidează…
Alegerile parlamentare sunt o provocare pentru PSD, ne putem clasa pe locul I dacă venim cu o echipă unită.
Nu aș vorbi despre un scor la parlamentare, nu vreau să dau un scor mai mare. Nu merg pe un scor mic, pentru că eu cred în PSD. Nu cred într-o guvernare PNL bazată doar pe cifre, neștiind că în spate sunt oameni.
Să preluăm ceea ce este bun din guvernarea anterioară, indiferent de culoarea politică. Trebuie să continuăm ceea ce este bun, dacă vorbim de investiții, sper ca PSD să dea următorul premier, a declarat Viorica Dăncilă la GÂNDUL LIVE.