Prima pagină » Știri » Virgil Găman și Nagy Tamas, trimiși în judecată în dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii

Virgil Găman și Nagy Tamas, trimiși în judecată în dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii

Virgil Găman și Nagy Tamas, trimiși în judecată în dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii
Virgil Găman și Nagy Tamas, trimiși în judecată în dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii

Virgil Laurențiu Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezent suspendat din funcție, este acuzat de luare de mită, instigare la spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Nagy Peter Tamas, secretar de stat în MADR la data faptelor, va fi judecat pentru trafic de influență, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare de mită, participație improprie la spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au fost trimiși în jduecată în stare de arest preventiv.

Tot în arest preventiv au fost trimiși în judecată Zoltan Jozsef Haller, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, și Claudiu Vasilescu, administrator al unei firme, pentru complicitate la luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar vor fi judecați, în stare de libertate, alți doi administratori de firme – Iulian Aldea, acuzat de complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, și Daniel Bogdan Crăciunoiu, acuzat de complicitate la luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în luna octombrie 2014, în contextul organizării târgului Indagra, Virgil Laurențiu Găman și Nagy Peter Tamas ar fi pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 de euro.

„Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au atras atenția lui Găman și Nagy că nu pot plăti cei 40.000 euro către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro. În aceste condiții, Găman și Nagy ar fi fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

„Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Haller Zoltan-Jozsef, Vasilescu Claudiu și Crăciunoiu Daniel Bogdan, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurențiu”, susțin anchetatorii.

Virgil Găman și Nagy Tamas mai sunt acuzați că i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare, pentru a ascunde natura provenienței banilor.

Procurorii îl mai acuză pe Nagy Tamas că, în calitate de secretar de stat în MADR și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, că în 17 octombrie 2014 a pretins și în 28 octombrie a primit, de la reprezentanții firmei organizatoare, suma de 45.880 de lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării Agenției la evenimentele respective.

„Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpatul Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului”, au precizat procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile ale inculpaților.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București, procurorii propunând instnaței menținerea măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În acest dosar, procurorii au făcut în 8 ianuarie percheziții la Ministerul Agriculturii și la mai multe firme.

DNA anunța atunci că în dosar este urmărit penal și europarlamentarul Constantin Rebega, care ar fi primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei. Procurorii DNA precizau că Rebega este acuzat de folosire a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Citește și