Vitamina D poate reduce riscul de deces provocat de boli cronice
Suplimentele alimentare cu vitamina D contribuie la scăderea riscurilor de deces provocat de maladii cronice precum cancerul sau diabetul, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători europeni publicat în Archives of Internal Medicine, informează AFP.
Profesorii Philippe Autier de la Agenția internațională de cercetări asupra cancerului din Lyon, Franța, și Sara Gandini de la Institutul european de oncologie din Milano, Italia, au analizat rezultatele a 18 studii clinice realizate înainte de noiembrie 2006 asupra a 57.311 persoane cu vârsta de peste 50 de ani.
În cursul unei perioade medii de 5,7 ani, persoanele care au luat regulat vitamina D au prezentat cu 7% mai puține riscuri de a deceda din cauza unor maladii cronice față de voluntarii care au luat un placebo. Doza zilnică de vitamina D administrată participanților la studiu a fost de 528 de unități internaționale.
Participanții la studii care au luat suplimente alimentare aveau în sânge un nivel de vitamina D de 1,4 până la 5,2 ori mai mare decât persoanele care nu luau aceste produse farmaceutice.
Noul studiu se încadrează în linia celor precedente, care au indicat că deficitul de vitamina D contribuie la creșterea mortalității provocate de cancer, maladii cardiovasculare și diabet, responsabile de 60, până la 70% dintre decesele înregistrate în țările dezvoltate.
Cercetătorii au adăugat, însă, că "mecanismele prin care suplimentele de vitamina D acționează pentru a reduce factorii de deces nu sunt încă foarte clare".