Vizita Papei în România. De la entuziasm istoric, până la proteste ortodoxiste

Publicat: 31 05. 2019, 09:19

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai și 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, și se desfășoară sub genericul „Să mergem împreună!”.

Conferința episcopilor catolici din România a dat publicității un comunicat de presă în care explică semnificația logo-ului ales și mesajul simbolic al acestuia. „Poporul lui Dumnezeu din România”, se afirmă în comunicat, „își duce existența sub ocrotirea Maicii Domnului. România este numită adesea «grădina Maicii Domnului», expresie dragă tuturor credincioșilor, folosită și de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999. Vizita Papei Francisc preia această amprentă tipic mariană, invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, așa cum indică mottoul «Să mergem împreună!». Sfântul Părinte însuși a îndemnat adesea la unirea diferitelor forțe, la renunțarea la egoism și la acordarea priorității binelui comun. Urmașul Sfântului Petru vine în România pentru a invita la unitate, pentru a întări în credință. Într-un context confesional divizat, apelul la unitate primește o importantă dimensiune ecumenică”.

Papa a fost lăudat de unii catolici pentru perspectiva sa proaspătă, în raport cu conservatorismul predecesorilor, dar a fost și văzut de mulți ca o amenințare în ceea ce privește continuitatea tradiției catolice, în timp ce unii progresiști l-au criticat pentru faptul că doar a cosmetizat imaginea instituției pe care o conduce, în subiecte precum divorțul, drepturile comunității LGBTQ, precum și abuzurile sexuale, potrivit vox.com.

„Consider că actuala vizită a pontifului roman și vizita unui pontif roman într-o țară majoritar ortodoxă demonstrează, încă o dată, dorința de apropiere a Bisericii Catolice de Biserica Ortodoxă, în primul rând la nivelul religiei care ne unește, la nivelul religiei creștine. În al doilea rând, aș spune că este important să cunoaștem personalitatea care ne vizitează, pentru că el reprezintă pentru noi, catolicii, părintele Bisericii universale”, a arătat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu.

„Vizita Papei Francisc în România și, mai ales, în Transilvania, este un eveniment comun ale celor patru dieceze romano-catolice istorice – Oradea, Timișoara, Satu Mare, Alba Iulia, care au puncte comune și vor să trăiască momentul la intensitate maximă. Evenimentul este unul istoric. Papa Francisc va vizita patru centre ale spiritualității creștine catolice și prin aceasta vrea să exprime bogăția și diversitatea Bisericii Catolice în România. Pe de altă parte, vrea să fie o încurajare pentru noi, cei care mărturisesc că sunt creștini, să ne asumăm această calitate. Este un dar de la Dumnezeu că putem să îl salutăm pe Sfântul Părinte”, consideră episcopul romano-catolic de Oradea László Böcskei.

Potrivit acestuia, vizita în România a Suvernului Pontif are un aspect ecumenic, dar este și o provocare pentru credincioși.

„Consider că această vizită trebuie să aibă și urmări, iar acestea să se concretizeze în viața noastră. Papa vine să ne aducă încurajare și ne dă o îndrumare. Îmi doresc ca întâlnirea să fie pentru noi un nou început și un nou motiv de angajament în consolidarea vieții societății noastre”, a subliniat episcopul romano-catolic de Oradea.

Părintele Stelian Veres, membru al comitetului de organizare a vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc, a declarat că la evenimentul desfășurat pe 1 iunie, sub deviza „Să mergem împreună”, sunt așteptați 300.000 de pelerini din toată țara și din străinătate.

În același timp, este anunțat un protest sâmbătă, 25 mai la baza Dealului Patriarhiei din Capitală, potrivit portalului Diaspora azi, care publică facsimilul unui protocol aprobat de primarul Gabriela Firea pentru folosirea de bannere, pancarte și sistem de sonorizare între orele 12.00 și 17.00 pentru „apărarea dreptei credinței [sic, n.r.] ortodoxe”.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc.

Prima vizită într-o țară majoritar ortodoxă și singura în România a liderului Bisericii Catolice a avut loc în perioada 7-9 mai 1999. Atunci, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România la invitația Patriarhului Teoctist.