În cadrul dezbaterilor, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat vehement faptul că OUG 79 a fost respinsă de către Senat.
„Mie mi-e rușine. Mi-e rușine că Senatul țării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere. Dacă aceste patru motive sunt necesare și suficiente pentru Senatul României să respingă Ordonanța – cu o notă de fundamentare de 26 de pagini, care reglementează lucruri absolut de bun simț, atunci eu nu știu ce să cred despre cum funcționează acest Parlament. Sper că o să vă faceți treaba cu bun simț și cu conștiință pentru ceea ce îi trebuie sistemului sanitar din această țară”, le-a transmis Voiculescu deputaților din Comisia de Sănătate a Camerei, cei care vor avea cuvântul final privind OUG 79, Camera fiind for decizional.
„Sper ca nimic să nu fie modificat. Dacă există modificări, invit Comisia de sănătate a Camerei să explice, să argmenteze, și să o facă în mod onest, riguros, nu așa cum a făcut-o Senatul. Să explice de ce un lucru trebuie să fie reglementat în alt fel decât l-am reglementat noi”, a spus Voiculescu, după o dezbatere pe tema OUG 79 desfășurată sub egida Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților.
Voiculescu a spus că în cadrul dezbaterii publice organizate sub egida Comisiei de sănătate a Camerei, la care a participat, nu au fost expuse argumente împotriva elementelor esențiale ale OUG 79 privind depolitizarea managementului pitalelor sau eliminarea nepotismului.
„Buna credință a Comisiei de Sănătate a Camerei a fost deja demonstrată prin această dezbatere publică. Nu a fost nici măcar un singur argument în toată această dezbatere publică împotriva unor lucruri esențiale cum sunt descrierea incompatibilităților suplimentare ale acestei Ordonanțe, depolitizarea managementului de spital, excluderea nepotismului din spitale”, a subliniat Voiculescu.
În finalul dezbaterii publice menționate, președintele Comisiei de sănătate a Camerei, deputatul PSD Florin Buicu, a precizat că va propune deputaților din Comisie adoptarea unui Raport favorabil OUG 79, dar cu modificări.
„Vă asigur pe toți că lucrurile bune vor rămâne în ordonanță. Voi propune colegilor un raport de adoptare a Ordonanței, cu modificări. Cu siguranță vor exista modificări, iar rezultatele activității de astăzi se vor revedea în materialul care va fi discutat marți în cadrul ședinței membrilor Comisiei de sănătate”, a spus Buicu.
El a arătat că în momentul de față există amendamente depuse de parlamentari privind modificarea articolelor OUG 79.
„Sunt amendamente din tot spectru politic și vot fi dezbătute punctual. Amendamentele sunt de reformulare a textului Ordonanței. Lucrurile bune din Ordonanță legate de modalitatea de plată și plata membrilor comisiilor de administrație, legate de faptul că ați modificat textul astfel încât furnizorii de servicii medicale autorizați și evaluați să poată încheia contracte în 2016 – 2017, asta vedeam ca și urgență. Acestea sunt de fapt motivele de urgență ale Ordonanței pentru că ar fi rămas spitalele fără servicii medicale. Aceste articole trebuie să rămână și vor rămâne și vă sigur de acum că lucrurile bune de care sistemul are nevoie vor rămâne în Legea de aprobare a Ordonanței”, a mai spus Buicu.