Vladimir Cârpaci, dispus să cedeze temporar Primăriei Timișoara clădirea evacuată de la Spitalul de Copii, dar în anumite condiții

Vladimir Cârpaci, dispus să cedeze temporar Primăriei Timișoara clădirea evacuată de la Spitalul de Copii, dar în anumite condiții
Publicat: 19/11/2013, 15:43

Proprietarul clădirii evacuate a Spitalului de Copii din Timișoara, Vladimir Cârpaci, l-a anunțat pe primarul municipiului, Nicolae Robu, că este dispus să cedeze Primăriei imobilul, însă doar pentru doi-trei ani, timp în care municipalitatea s-ar obliga să facă investiții acolo.

Vladimir Cârpaci, însoțit de avocat și de doi lideri ai romilor, a venit, marți, în audiență la primarul Timișoarei, Nicolae Robu, pentru a discuta despre o executare silită pe care primarul a inițiat-o, pentru o amendă neplătită în valoare de 365.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, s-a discutat și despre clădirea Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” care la începutul acestei luni a fost evacuată și în care au funcționat Secția de Pneumologie și laboratorul.

Cârpaci a spus, înainte de intrarea în audiență, că nu există nicio executare silită pe numele său și, mai mult, primarul Nicolae Robu nu are cum să ceară executarea silită a proprietăților sale, deoarece fapta s-a prescris.

„O să discutăm să vedem ce facem cu problema Spitalului de Copii. (Nicolae Robu – n.r.) nu are nicio executare silită pe numele meu. Vrem să găsim o soluție, un schimb, există mai multe variante”, a declarat Vladimir Cârpaci.

În timpul întâlnirii, Vladimir Cârpaci și avocatul acestuia și-au arătat disponibilitatea de a ceda gratuit spațiul în care a funcționat secția de Pneumologie a Spitalului de Copii, însă doar pentru o perioadă de doi-trei ani, timp în care Primăria s-ar obliga să facă niște investiții în acel imobil pentru a-l readuce într-o stare decentă.

Primarul Nicolae Robu a spus că va prezenta această propunere consilierilor locali, în ședința de plen de joi, urmând ca aleșii locali să decidă dacă o vor accepta sau respinge.

Primarul Timișoarei a precizat că acest lucru nu înseamnă că va renunța la demersul de a executa silit familia Cârpaci pentru datoria de 365.000 de lei, care, în opinia sa, nu s-a prescris.

„Sunt semne de întrebare privitoare la modul în care un număr mare de case a ajuns în proprietatea unui număr mic de persoane de etnie romă. Noi nu dorim să punem anatema pe întreaga etnie, dorim însă să nu ocolim subiectele sensibile. Primăria Timișoara are zeci de procese și litigii pe proprietăți care se află în posesia unui număr mic de persoane. (…) V-am sugerat să donați clădirea (în care a funcționat secția Spitalului de Copii – n.r.), pentru că așa putem să facem proiecte pe termen lung. Vreau să vă mai informez că acea execuție silită va fi dusă până la capăt”, a afirmat primarul Robu.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a cerut executarea silită a lui Vladimir Cârpaci, proprietarul corpului de clădire evacuat de la Spitalul de Copii, pe motiv că el nu a respectat o decizie a instanței privind alt imobil, iar în contul sumei adunate ca sancțiune să returneze clădirea spitalului.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunța, în 11 noiembrie, că Vladimir Cârpaci, cel care a evacuat un corp de clădire în care funcționa Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din municipiu și care este proprietarul altui imobil, de pe strada Mihai Eminescu nr. 6, face lucrări neautorizate la această casă, deși există o sentință irevocabilă prin care se cere „readucerea construcției în starea inițială”.

„Cerem executarea silită a clanului Cârpaci pentru că pe strada Eminescu nr. 6 a făcut lucrări neautorizate și noi am obținut o sentință definitivă și irevocabilă prin care se cere readucerea construcției în starea inițială, în caz contrar sancțiunea fiind de o sută de lei pe zi. Timp de zece ani cât s-au scurs de când s-a aplicat această hotărâre judecătoarească s-a strâns o sumă, care este de 365.000 de lei, și noi cerem acum executarea silită a lui Vladimir Cârpaci, proprietarul acelui corp de clădire pe care a trebuit să îl evacuăm de la Spitalul de Copii. Și cerem ca, în recuperarea acestei sume, să ni se dea acea clădire”, declara primarul Nicolae Robu.

Familia Cârpaci a intrat oficial, în 1 noiembrie, în proprietatea unui corp de clădire de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, astfel că Secția de Pneumologie și laboratorul, care funcționau în acest imobil, au fost mutate într-una din celelalte șapte clădiri rămase ale spitalului.

Clădirea respectivă a fost retrocedată foștilor proprietari în anul 1995. Prin vânzări succesive, imobilul a ajuns în proprietatea familiei de romi Cârpaci, care a cerut evacuarea. În 1 noiembrie a expirat ultimul termen de evacuare, astfel că Vladimir Cârpaci s-a prezentat pentru a-și prelua proprietatea.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraș, având 144 de proprietăți – vile, case, apartamente, terenuri, garaje și diferite spații -, majoritatea în zona centrală a orașului, potrivit unui document al Direcției Județene de Finanțe Timiș, obținut de corespondentul MEDIAFAX.

Presa locală a relatat deseori despre Ionelaș Cârpaci și Vișinel Stancu ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogățit în timpul administrației fostului primar al Timișoarei Ghorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul orașului, în urma unor retrocedări.

La Timișoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Inițial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin amenințări sau șicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub prețul pieței.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”